Sindicatele din bănci au negociat un SALARIU cu 20% mai mare decât cel din economie și 6 salarii compensatorii în caz de concediere

Publicat: 24 04. 2024, 19:39
Actualizat: 24 04. 2024, 19:41

This browser does not support the video element.

Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) a anunțat semnarea noului Contract Colectiv sindicatele, prin care a fost negociată creșterea salariului minim brut și acordarea a până șase salarii compensatorii, în caz de concediere. 

Sindicatele din bănci au negociat un salariu minim brut cu 20% mai mare decât cel din economie, astfel că, de la jumătatea acestui an, salariul cel mai mic brut va fi de 4.100 de lei brut, iar din iulie anul viitor, pragul de jos va fi 4.500 de lei. În cazul angajaților ce vor fi concediați vor avea parte între unu și șase salarii compensatorii, în funcție de vechime. Acesta este primul contract colectiv de muncă sectorial încheiat în mediul privat și 46.000 de angajați ar urma să beneficieze de acest sistem.

„Astăzi 24 aprilie 2024, Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci din România a semnat contractul colectiv de muncă de la nivelul sectorului bancar, alături de Federația Patronală a Serviciilor Financiare din România, FinBan. Este primul contract colectiv de muncă de la nivelul sectorului, încheiat după apariția Legii nr. 367/ 2022, privind dialogul social”, a transmis Constantin Paraschiv, președintele FSAB, federație înființată în 2002, care precizează că are în structură sindicate din Alpha Bank, Raiffeisen Bank, UPA Romania, Asirom și Claimexpert.

Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) a transmis un comunicat de presă după semnarea noului Contract Colectiv.

„Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), organizația patronală reprezentativă a sectorului bancar românesc și cele două federații sindicale reprezentative au semnat astăzi un nou Contract Colectiv de Muncă cu o durată de doi ani, primul astfel de contract semnat în contextul creat de noua Lege a Dialogului Social. Importanța semnării astăzi a noului contract colectiv de muncă constă în faptul că survine înainte de expirarea, la data de 1 mai a.c., a vechiului contract, asigurându-se astfel continuitate la nivelul protecției drepturilor salariaților din băncile semnatare. Contractul, negociat pe parcursul ultimelor șase săptămani și semnat astăzi de către CPBR cu Federația Sindicatelor din Industria Financiară (FSIF) și Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB), va fi transmis în zilele următoare către autoritățile relevante de la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și va produce efecte dupa înscrierea formală a acestuia. Cele două federații sindicale reprezentative care au participat la negocieri au anunțat încă dinaintea începerii acestora cat și la momentul semnarii că vor cere extinderea acestui contract la nivelul întregului sector bancar.

PBR este singura organizație patronală reprezentativă din sectorul economiei private care a semnat până în prezent alte două contracte de muncă similare cu federațiile sindicale reprezentative din sector. Legea nr. 367/2022 privind dialogul social a stabilit noi premise și obligații pentru dialogul social la nivel sectorial. Unul dintre obiectivele acesteia a fost acela de a încuraja dezvoltarea mișcării sindicale în acord cu recomandările Organizației Internaționale a Muncii, cu scopul creșterii numărului de contracte colective de muncă și implicit a gradului de protecție a drepturilor salariaților”, se arată în documentul oficial.

CITEȘTE ȘI:

Economia Germaniei se îndreaptă spre creștere SOLIDĂ /Ministrul Economiei: ”Există semnale privind o ușoară îmbunătățire a conjuncturii”

BĂNCILE sunt obligate din acest an să-și ajute clienții aflați în incapacitate de plată

Ministrul Finanțelor, CONCLUZIILE discuțiilor cu Grupul Băncii Mondiale: „Proces de reforme, care au ca rezultat creșterea economiei românești”