Soldații ruși care au ocupat centrala de la Cernobîl „au manevrat material radioactiv cu mâinile goale” și au contaminat zona

Publicat: 10 04. 2022, 11:50
Actualizat: 10 04. 2022, 11:52
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Soldații ruși care au preluat controlul asupra Cernobîlului au răspândit material radioactiv în jurul uzinei, iar unul dintre ei a pus chiar „mâinile goale” pe acest produs periculos.

Angajații centralei au descris cum soldații ruși, care au pus stăpânire pe centrală timp de o lună la sfârșitul lunii februarie, ar fi putut fi expuși la doze potențial dăunătoare de radiații, ceea ce aduce un risc ridicat de cancer și alte probleme de sănătate, chiar și decenii mai târziu. Se pare că un soldat a murit deja, notează The Telegraph.

Imaginile surprinse de drone, difuzate de armata ucraineană, au dezvăluit că soldații au săpat tranșee în Pădurea Roșie din apropiere, acesta fiind unul dintre cele mai radioactive locuri de pe pământ.

Jurnaliştii au descoperit pachete cu mâncare, echipament militar şi chiar o oală înnegrită, sugerând că trupele ruse au petrecut o perioadă lungă de timp în tranşee.

O cutie în care se afla o rație militară rusă, găsită la fața locului, a prezentat niveluri de radiații de 50 de ori peste valorile normale, a transmis, anterior, CNN.

Au existat, de asemenea, dovezi ale unui incendiu recent în zonă, sugerând că soldații au fost expuși la fumul radioactiv împreună cu praful de pe pământul afectat.

Personalul de la Centrala de la Cernobîl a spus că soldații ruși au contaminat centrala cu material radioactiv pe care l-au adus din pădure pe pantofi.

Nivelurile de radiații au crescut la centrala electrică, în acest context, a spus personalul.

„Este o nebunie, într-adevăr”, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, pentru CNN. „Chiar nu am idee de ce au făcut-o. Dar putem vedea că au intrat acolo, soldații care au mers acolo, s-au întors aici și nivelul radiațiilor a crescut”.

Un soldat a manevrat material nuclear „cu mâinile goale”

Oficialii centralei au spus că nivelurile crescute de radiații au fost doar puțin peste ceea ce Asociația Nucleară Mondială descrie drept radiații normale. Dar, în timp ce un contact unic nu poate fi periculos, expunerea continuă prezintă un pericol pentru sănătate.

Un soldat rus ar fi dus o sursă de cobalt-60 într-un loc de depozitare a deșeurilor cu mâinile goale, a declarat Valeriy Simyonov, inginer șef de siguranță al site-ului.

Nu este clar ce s-a întâmplat cu soldatul.

Deși Cernobîl nu este o centrală activă, personalul său păzește locul dezastrului nuclear din 1986 pentru a evita scurgerile de radiații ulterioare.

Forțele ruse au înconjurat zona la sfârșitul lunii februarie, luând ostatici pe soldații ucraineni care păzeau fabrica.

Rușii au sechestrat uzina timp de o lună, dar acum locul este din nou sub controlul Ucrainei.

Accesul la uzină a fost deschis săptămâna aceasta, oferind dovezi despre cât de puține cunoștințe au avut soldații ruși despre siguranța nucleară.

În timpul unei vizite la Cernobîl, vineri, Petro Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei, a declarat că invadarea centralei de către Putin a arătat că Rusia rămâne o amenințare reală pentru restul Europei.

„Praful nuclear nu este limitat de granițe. Poate ajunge în Europa de Est, Europa Centrală și chiar în Marea Britanie. Pericolul contaminării nucleare a Europei este foarte mare, în timp ce Rusia continuă acest război”, a spus el.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul