Sondaj al Consiliului European: 1 din 3 europeni consideră că sistemul politic american post-Trump este de neîncredere

Publicat: 19 01. 2021, 20:17
Actualizat: 19 01. 2021, 20:19

Peste 60% dintre europenii chestionați au declarat că sistemul politic american este defect, potrivit unui sondaj comandat de Consiliul European pentru Relații Externe și desfășurat în noiembrie și decembrie după alegerile din SUA din 2020 de către Datapraxis și YouGov.

Treizeci și două la sută dintre europeni spun că, după alegerea președintelui lui Donald Trump în 2016, americanii nu mai pot fi de încredere, potrivit unui nou sondaj.

Germanii, neîncrezători față de americani. La polul opus se situează ungurii și polonezii

Potrivit Politico, germanii au fost cel mai neîncrezători față de americani, 53% dintre respondenți spunând că fie au fost de acord sau au fost de acord că nu se poate baza pe o America post-Trump. Doar ungurii și polonezii au fost mult mai probabil să nu fie de acord cu această afirmație.

Sistemul politic american este „complet ” sau„ oarecum rupt ”

Peste 60% dintre respondenții la sondajul efectuat pe 15.000 de persoane din 11 țări europene, comandat de Consiliul European pentru Relații Externe și desfășurat în noiembrie și decembrie după alegerile din SUA din 2020 de către Datapraxis și YouGov, au mai spus că sistemul politic american este „complet ” sau„ oarecum rupt ”. Optzeci și unu la sută dintre britanici, 71 la sută dintre germani și 66 la sută dintre francezi au spus că sistemul american este defect.

Polonia și Ungaria au fost cele două țări cu cele mai calde opinii ale SUA în sondaj, 56% dintre unguri și 58% dintre polonezi spunând că sistemul politic american funcționează bine sau oarecum bine.

Cincizeci și nouă la sută dintre cei chestionați au declarat că, în decurs de 10 ani,  China va deveni mai puternică decât SUA – și o majoritate ar dori ca țara lor să rămână neutră într-un potențial conflict între Washington și Beijing sau Moscova.

Între timp, percepțiile asupra UE s-au îmbunătățit în fiecare țară care a fost sondată, în afară de Ungaria, Olanda și Spania.