Soția președintelui Zelenski, despre nenorocirile cu care se confruntă femeile ucrainene: „Când una dintre noi este torturată, violată sau ucisă, cu toții simțim durerea”

Publicat: 12 04. 2022, 12:03
Sursă foto: Profimedia

„Când una dintre noi este torturată, violată sau ucisă, cu toții simțim durerea”, a spus soția președintelui Zelenski despre nenorocirile cu care se confruntă femeile ucrainene și dezvăluie că nu și-a văzut soțul din prima zi de război, scrie Daily Mail.

Prima doamnă a Ucrainei Olena Zelenska a dezvăluit ultima dată când și-a putut vedea soțul în persoană, în timp ce a vorbit despre modul în care femeile ucrainene se confruntă cu războiul din țara lor. În ziua invaziei, Prima Doamnă își amintește că a fost trezită între orele 4 și 5 dimineața de un zgomot puternic, despre care a aflat mai târziu că a fost o explozie. A fost ultima dată când și-a văzut soțul într-un costum, a spus ea. După aceea, totul s-a schimbat.

Biroul președintelui a devenit o facilitate militară în primele zile ale războiului, separându-l pe președintele Zelenski de familia sa.

Din acea zi, au vorbit doar prin telefon. Întrebată ce i-a spus fiului ei de nouă ani și fiicei de 17 ani, Prima Doamnă a explicat: „Nu este nevoie să le explici nimic copiilor. Ei văd totul, la fel ca fiecare copil din Ucraina. Cu siguranță, acest lucru nu este ceva pe care copiii ar trebui să-l vadă, dar copiii sunt foarte onești și sinceri. Nu le poți ascunde nimic”, a spus Olena Zelenska.

Ea a vorbit despre patriotismul care se formează în sufletul tinerilor ucraineni din cauza războiului. Când vine vorba de copii, cea mai bună strategie este adevărul, a adăugat ea.

Multe femei și-au riscat viața în timp ce fugeau pe jos din orașele ocupate, luându-și copiii fără ajutorul soților, fraților și taților lor, care toți au fost nevoiți să rămână și să lupte cu invadatorii.

Pe măsură ce orașele revin sub control ucrainean, lumea își dă seama de iadul din care fugeau acele femei, a spus ea. Bucha și alte sate din jurul Kievului au fost eliberate după ce forțele ruse s-au retras, dezvăluind gropi comune ale civililor uciși.

Rusia a bombardat inclusiv acele coridoarele umanitare prin care fugeau civilii din orașele ocupate, cei mai mulți dintre ei femei și copii.

Aproximativ patru milioane de femei și copii ucraineni au migrat în alte țări, reluându-și viața, departe de casă. Ea a spus că este infinit recunoscătoare țărilor care au primit ucraineni care fugeau de război. La fel ca soțul său, și Prima doamnă cere acea zonă de excludere aeriană, în speranța speranța de a preveni atacurile cu rachete rusești asupra zonelor civile.

Prima Doamnă a lansat un canal Telegram prin care îi invita pe ucraineni să-și împărtășească experiențele de război, folosind mesajele ca o modalitate de a documenta istoria țării lor, astfel încât poveștile lor personale să poată fi amintite.