STUDIU MedLife: Mihai Marcu, CEO: Varianta britanică a coronavirusului nu doar că se răspândește mai repede, ci prezintă și o rată a mortalității mai mare în comparație cu alte tulpini anterioare

Publicat: 22 03. 2021, 13:23
Actualizat: 06 04. 2021, 14:32

În urma analizării unui nou lot de 94 de probe, alese în mod aleatoriu, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat 88 de noi cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7. Concluzia: în doar două luni, prevalența tulpinii britanice a crescut de opt ori, respectiv de la 12% la 94%, pe loturile analizate de MedLife. 

În această etapă, nu s-a observat o creștere a frecvenței tulpinilor sud-africană și braziliană”. Mihai Marcu, CEO MedLife spune că ”varianta britanică a coronavirusului nu doar că se răspândește mai repede, ci prezintă și o rată a mortalității mai mare în comparație cu alte tulpini anterioare”.

Până în prezent, MedLife a secvențiat aproape 700 de probe, reprezentând 74% din totalul de probe secvențiate la nivel național (din datele disponibile), dintre care 239 au fost cu tulpina britanică și două cu tulpina sud-africană.

Numărul cazurilor de infectare cu tulpina B.1.1.7 raportate pe teritoriul României a ajuns la 469, jumătate dintre acestea fiind identificate de specialiștii MedLife.

Probele au fost selectate în mod aleatoriu și au fost analizate în perioada 8 – 11 martie a.c. în laboratoarele MedLife. Potrivit raportului, cele mai multe cazuri de infectare cu varianta britanică a coronavirusului provin din București – 37 pacienți, Timișoara – 17 pacienți, Cluj – 7 pacienți, Brașov – 6 pacienți, Sibiu – 4 pacienți, Prahova – 3 pacienți, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Ilfov – câte 2 pacienți/județ și Arad, Constanța, Galați, Iași, Sălaj și Teleorman – 1 pacient/județ.

De la începutul acestui an, autoritățile române au raportat 469 de cazuri identificate cu tulpina britanică, trei cazuri de infectare cu tulpina sud-africană și două cazuri cu tulpina braziliană

Tulpina britanică (B1.1.7) a subtituit tulpinile care circulau pe teritoriul României. Dacă în urmă cu două luni, doar 12% din probele analizate conțineau tulpina britanică, în prezent am ajuns la o prevalență de 94% pe lotul analizat.

”Această evoluție nefavorabilă confirmă indicele ridicat de contagiozitate al noii tulpini și explică creșterea constantă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 din ultima perioadă, iar capacitatea de transmitere și infecțiozitate ridicată a tulpinii britanice ar putea să inhibe creșterea în frecvență a tulpinilor braziliană și sud-africană”, a explicat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

”Este nevoie de multă prudență, atât din partea autorităților, cât și din partea populației generale., iar vaccinarea rămâne o soluție viabilă”, adaugă acesta. Am început bine campania de vaccinare, dar dacă vrem să ajungem cât mai repede la o masă critică de persoane imunizate e nevoie să creștem dinamica, astfel încât să atingem o capacitate de vaccinare până la 100.000/zi.

Reprezentanții companiei anunță continuarea programului de secvențiere în laboratoarele proprii pentru  a putea oferi autorităților informații actualizate cu privire la evoluția virusului, apariția și răspândirea noilor tulpini. MedLife are capacitatea de a secvenția 5% din totalul probelor PCR pozitive prelucrate în laboratoarele proprii și anunță intenția de a-și mări capacitatea în perioada următoare până la un potențial de 1500 de teste pe săptămână.