Talibanii au capturat mai multe orașe afgane. Se așteaptă cucerirea capitalei Kabul

Publicat: 13 08. 2021, 23:11
Actualizat: 14 08. 2021, 08:11
Foto: YouTube

Talibani au capturat al doilea și al treilea oraș ca mărime din Afganistan, au declarat vineri oficialii locali, în timp ce rezistența forțelor guvernamentale s-a prăbușit și a crescut temerile că un atac asupra capitalei Kabul ar putea fi la doar câteva zile distanță.

Un oficial guvernamental a confirmat că Kandahar, centrul economic al sudului, se afla sub controlul talibanilor, în timp ce forțele internaționale conduse de SUA își finalizează retragerea după 20 de ani de război.

Herat din vest a căzut, de asemenea, în fața grupului islamist dur, potrivit Reuters.

Un oficial al apărării SUA a declarat că există îngrijorarea că talibanii – expulzați de la putere de către forțele conduse de SUA în 2001, după atacurile din 11 septembrie asupra Statelor Unite – ar putea face o mișcare în Kabul în câteva zile.

Washington a anunțat joi că intenționează să trimită 3.000 de soldați suplimentari pentru a ajuta la evacuarea personalului ambasadei SUA, iar Pentagonul a declarat că majoritatea soldaților vor fi la Kabul până la sfârșitul weekendului. Marea Britanie a confirmat, de asemenea, începerea unei operațiuni militare pentru a sprijini evacuarea cetățenilor săi.

„Kabul nu se află chiar acum într-un mediu de amenințare iminent, dar clar … dacă te uiți doar la ceea ce au făcut talibanii, poți vedea că încearcă să izoleze Kabul”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că nu își va evacua personalul din Afganistan, dar va reloca o parte dintre aceștia în Kabul din alte părți ale țării. Multe ambasade și grupuri de ajutor din Vest au declarat că își aduc mulți membri ai personalului acasă.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a îndemnat pe talibani să oprească imediat ofensiva lor.

„Mesajul comunității internaționale către cei aflați pe calea de război trebuie să fie clar: preluarea puterii prin forța militară este o propunere de pierdere. Acest lucru poate duce doar la un război civil prelungit sau la izolarea completă a Afganistanului”, a declarat el reporterilor.

„Catastrofa umanitara”

Explozia în lupte a stârnit temeri cu privire la o criză a refugiaților și o revenire la câștigurile în drepturile omului de la destituirea talibanilor. Aproximativ 400.000 de civili au fost forțați să plece de la casele lor de la începutul anului, 250.000 dintre ei din mai, a declarat un oficial al ONU.

Sub conducerea talibanilor, femeile nu puteau lucra, fetele nu au voie să meargă la școală, iar femeile trebuie să-și acopere fața și să fie însoțite de o rudă de sex masculin dacă doresc să se aventureze afară din casele lor. La începutul lunii iulie, luptătorii talibani au ordonat ca nouă femei să nu mai lucreze într-o bancă.

Dintre marile orașe ale Afganistanului, guvernul deține în continuare Mazar-i-Sharif în nord și Jalalabad, lângă granița pakistaneză în est, pe lângă Kabul.

Talibanii au luat orașele Lashkar Gah din sud și Qala-e-Naw în nord-vest, au spus oficialii de securitate. Firuz Koh, capitala provinciei centrale Ghor, a fost predată fără luptă, au spus oficialii.

Pierderea Kandaharului este o lovitură grea pentru guvern

Este inima talibanilor – luptători etnici paștuni care au apărut în 1994 în mijlocul haosului războiului civil și au controlat cea mai mare parte a țării din 1996 până în 2001.

Militanții, care luptă pentru a învinge guvernul și pentru a impune versiunea lor strictă a stăpânirii islamice, au preluat controlul asupra a 14 din cele 34 de capitale provinciale ale Afganistanului începând cu 6 august.

După ce au pus mâna pe Herat, insurgenții l-au reținut pe comandantul veteran Ismail Khan, a declarat un oficial. Promiseră să nu-i facă rău lui și altor oficiali capturați.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a confirmat că Khan, care conducea luptătorii împotriva insurgenților, se afla în custodia lor. Al-Jazeera a raportat mai târziu că Khan s-a urcat într-un avion către Kabul cu un mesaj din partea talibanilor. Raportul nu a putut fi confirmat imediat.

Viteza ofensivei talibane în timp ce forțele străine conduse de SUA se pregătesc să-și finalizeze retragerea până la sfârșitul acestei luni a dus la recriminări în legătură cu decizia președintelui Joe Biden de a retrage trupele americane.

Biden a declarat săptămâna aceasta că nu regretă decizia sa, menționând că Washingtonul a cheltuit peste 1 trilion de dolari în cel mai lung război din America și a pierdut mii de soldați.

Dar acasă, critica politicii lui Biden a crescut.

Liderul republican al Senatului SUA, Mitch McConnell, a declarat că strategia de ieșire trimite  Statele Unite „către o continuare și mai gravă a căderii umilitoare a Saigonului din 1975”, referindu-se la victoria lui Hanoi în războiul din Vietnam. El l-a îndemnat pe Biden să se angajeze să acorde mai mult sprijin forțelor afgane.