Tentația micilor de 1 Mai este prea mare? Ce amenzi riști dacă faci grătar pe balcon sau în fața blocului

Publicat: 29 04. 2023, 11:00

Nu pleci nicăieri în minivacanța de 1 Mai, dar nu vrei să ratezi tradiția de a face mici la grătar? Dacă stai la bloc și, în locul bucătăriei tale, alegi să pregătești grătarul pe balcon sau în fața imobilului, ar trebui să te gândești de două ori înainte.

În cazul în care vecinii te vor reclama la poliție, riști o amendă de toată frumusețea.

Dacă ai poftă de mici la grătar, în niciun caz nu te hazarda să îți transformi balconul sau grădina din fața blocului în loc pentru picnic.

Grătarele și petrecerile la iarbă verde se fac numai în locurile special amenajate de autoritățile locale.

Altfel, riști să fii amendat cu sume considerabile, care variază în funcție de abatere.

De exemplu, dacă faci un grătar în loc nepermis, amenda poate să ajungă și la 5.000 de lei.

Potrivit legii, focul se aprinde doar în locurile amenajate și trebuie supravegheat în permanență. În caz contrar, se pot aplica amenzi între 2.000 și 5.000 de lei.

Sancțiuni uriașe pentru chiștoacele aruncate la întâmplare

Și dacă te instalezi într-un loc special amenajat trebuie să respecți anumite reguli, dacă nu vrei să închei ziua cu bani mai puțini în buzunar.

De exemplu, fumătorii trebuie să fie atenți unde aruncă țigările. Dacă sunt prinși că au aruncat un rest de țigară la întâmplare, pot primi o amendă de până la 5.000 de lei.

Dacă ai evadat împreună cu prietenii sau familia într-un loc unde sunt și animale sălbatice, nu trebuie să le dai de mâncare.

Cei care sunt prinși că le hrănesc pot fi amendați cu sume care ajung și la 500 de lei.

Nu spăla vasele în apele din vecinătatea spațiilor pentru picnic!

Vesela și tacâmurile nu se spală în apele din apropierea zonelor în care sunt amenajate spații de picnic.

Petrecăreții care încalcă această regulă pot primi amenzi de la 100 la 200 de lei.

Nu în ultimul rând, ai grijă unde îți parchezi mașina!

Dacă îți lași mașina în altă parte decât în parcarea rezervată pentru spațiul de picnic, poți primi o amendă între 100 și 200 de lei.

Există locuri amenajate doar pentru picnic

Autoritățile au delimitat zonele pentru petrecerea timpului liber în două categorii, după cum urmează:

  • zone special amenajate pentru activităţile de picnic – zonele aparţinând domeniului public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic, în care aprinderea focului este permisă;
  • zone indicate pentru activităţile de picnic – zonele indicate în planurile de zonificare ale parcurilor aflate în intravilanul localităţilor, precum şi zonele limitrofe pădurilor situate în intravilanul localităţilor, în care sunt permise activităţi de picnic, cu excepţia aprinderii focului.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | După prăbușirea plajei din Mamaia, compania olandeză Boskalis ”pasează” problema către partea română: ”Acest proiect este gestionat de beneficiar, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral”. Când vor fi nivelate “dunele” de 3 metri înălțime

Câți TURIȘTI sunt aşteptați pe litoralul românesc, în minivacanţa de 1 Mai. Antreprenorii mizează pe evenimentele care au loc în Mamaia și Costinești