Tratament inuman aplicat unei paciente decedate în Spitalul Constanța: I-au aruncat cu mâncarea pe care a primit-o ca s-o mănânce. “Prezenta urme de violenţă, dar şi urme de legare la mâini”

Publicat: 18 03. 2021, 16:30
Actualizat: 06 04. 2021, 14:32

La Spitalul Judeţean din Constanţa au fost deschise mai multe anchete, după ce membrii familiei unei paciente decedate acolo au adus acuzații privind tratamentul inumn oferit de personalul spitalului, susținând că această a fost umilită, legată de pat şi chiar lăsată fără apă.

Paula Tudor, în vârstă de 53 de ani, din Năvodari, a fost internată la Spitalul Judeţean din Constanţa, după un atac vascular cerebral.

Tratament inuman aplicat unei paciente decedate în Spitalul Constanța: I-au aruncat cu mâncarea pe care a primit-o ca s-o mănânce

Fiica acesteia susține că mama acesteia a fost supusă unui tratament umilitor.

“Se purtau foarte urât cu mama, degradant, umilitor. Stătea cu orele neschimbată, cu zilele, chiar a făcut şi o infecţie, o alergie pe spate, chiar pe tot corpul pentru că a fost neîngrijită. De multe ori mă suna şi-mi spunea: Amalia, nu-mi aduc apă, mor de sete şi eu urma să sun la secţie şi să vorbesc direct cu doamnele asistente. Ele s-au revoltat şi au vrut să se răzbune pe ea. Într-o seară i-au aruncat cu mâncarea pe care a primit-o ca s-o mănânce, au aruncat-o pe jos şi după aceea i-au pus-o în faţă”, a afirmat Amalia Tudor, fiica victimei.

Potrivit familiei, acuzaţiile pot fi dovedite prin înregistrările telefonice ale discuţiilor purtate între mama internată în spital şi fiică.

Într-una dintre conversații,  mama putea fi auzită spunând: “Cum îşi permite să-mi arunce cu mâncarea de pe jos pentru că, ştii ce a deranjat-o? Că ai sunat tu, mamă, şi le-ai spus să-mi aducă apă. Mi-ardea sufletul şi eu strigăm de 4-5 ore că vreau apă”.

“Prezenta urme de violenţă, dar şi urme de legare la mâini”

Expertul legist a transmis familiei că femeia “prezenta urme de violenţă, echimoze pe faţă, pe mâini şi pe picioare, dar şi urme de legare la mâini”.

Tiberiu Tofolean, manager al Spitalului Judeţean din Constanţa, a susţinut că această practică este folosită uneori pentru a salva viaţa pacienţilor. Victima s-a infectat cu Covid după internare, Tiberiu Tofolean a menţionat următoarele: “Testul a fost negativ. S-a pozitivat ulterior. Să ştiţi că şi medicii s-au pozitivat în spital. Este totuşi o epidemie şi o pandemie cu care ne confruntăm”.

Membrii familiei Paulei Tudor au depus plângeri la Poliţie, Parchet, Direcţia de Sănătate Publică şi Colegiul Medicilor.

DSP Constanţa a anunţat că, din punct de vedere medical, tratamentul administrat victimei a fost unul corect.