Turiști ieșeni blocați în Masivul Ceahlău după ce s-au avântat pe un traseu închis. „Este o zonă cu potențial de avalanșă, căderi de gheață și risc mare de cădere în gol”

Publicat: 16 02. 2022, 19:34

Doi turiști din Iași au cerut ajutorul salvamontiștilor din Neamț, miercuri, pentru că nu au mai putut să coboare din Masivul Ceahlău. Aceștia se aflau pe traseul care urcă de la Cascada Duruitoarea spre zona platoului, fiind un traseu închis traficului turistic.

Din cauza echipamentului neadecvat și a dificultății traseului au fost nevoiți să apeleze la 112 pentru a fi salvați.

„Nu au rătăcit drumul, au intrat conștient pe un traseu închis circulației turistice, care este semnalizat ca fiind de mare risc. Din punctul nostru de vedere, pentru acel traseu care este, de departe cel mai greu traseu montan din zona Carpaților Orientali, echipamentul este total neadecvat”, a declarat Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț.

Turiștii aveau crampe musculare și simptome de hipotermie din cauza temperaturilor scăzute. Operațiunea este, conform salvamoniștilor, cu „grad mare de risc, într-o zonă cu potențial de avalanșă, căderi de gheață și risc mare de cădere în gol”.

Cei de la Salvamont Neamț au intervenit cu o echipă care urmează să îi coboare pe tineri de pe munte.

„Echipa de intervenție a ajuns în locul incidentului, i-a găsit, se face echilibrare termică, deoarece sunt în ușoară hipotermie, sunt în stare de epuizare. Urmează să îi coborâm, va dura câteva ore până când vom ajunge într-o zonă sigură”, a completat șeful Salvamont Neamț.

Localizarea turiștilor (latitudine/longitudine) a fost făcută cu ajutorul Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Traseul pe care s-au avântat turiștii a fost distrus de viiturile înregistrate în anul 2020, când ploile foarte mari au format torenți care au devastat complet traseul amenajat.

Nivelul de dificultate al traseului era deja foarte mare și în trecut, nu doar în perioada iernii, când zona este acoperită de zăpadă: mai sus de Cascada Duruitoarea urma o ascensiune aproape pe plan vertical pentru mai mult de 200 de metri, unde administrația parcului național amenajase o serie de trepte și serpentine de lemn.

Toate aceste ajutoare pentru un urcuș mai facil au fost distruse de ape, iar viitura antrenată a distrus integral și unul dintre traseele care pornește din localitatea Durău către Cascada Duruitoarea, cel de la Piciorul lui Bucur.

FOTO – Facebook.com/romania.salvamont