Ucraina a trimis un ACORD parțial privind măsurătorile pe brațul Chilia. Explicațiile ministrului Sorin Grindeanu

Publicat: 16 03. 2023, 12:59
Actualizat: 16 03. 2023, 14:23

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a anunțat, joi, că partea ucraineană a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând de vineri.

Sorin Grindeanu a precizat că acest acord privește sectorul cuprins între km 22 și km 116 pe acest braț  al Dunării, iar măsurătorile se vor desfășura doar pe timpul zilei.

„În discuțiile anterioare cu oficialitățile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11. Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22)  dar și pe canalul Bâstroe”, a scris ministrul Trasporturilor, într-o postare pe Facebook.

„În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, consider că este în interesul ambelor țări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braț Chilia și pe canalul Bâstroe”, a conchis Sorin Grindeanu, care a postat și imagini cu navele specializate.

Traseul dosarului

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) din România urma să înceapă miercuri, 15 martie, măsurătorile de adâncime pe brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe, conform acordului convenit în 7 martie cu partea ucraineană și anunțat săptămâna trecută, după negocierile de la Ismail (Ucraina). Autoritățile române sunt însă condiționate de acordul scris al părții ucrainene, care nu venise însă.

Ucraina și-a asumat, săptămâna trecută, să înceteze orice fel de lucrări de adâncire (dragare) pe Canalul Bîstroe, însă România nu primise, cu o zi înainte de data programată pentru începerea măsurătorilor, confirmarea oficială a părții ucrainene pentru acest demers. Luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, afirma că „navele, echipajele sunt pregătite”, însă partea română nu primise acordul scris al Ucrainei.

Potrivit ministrului Mediului, Ucraina ar fi comunicat că lucrările de dragaj efectuate pe Canalul Bâstroe au fost de întreținere, iar valorile obținute la ultimele măsurători, din 2017, nu s-ar fi modificat.

„Lucrări de dragaj au avut loc şi în acest an, şi la sfârşitul celui trecut, iar dânşii spun că au fost strict lucrări de întreţinere, dar vom vedea după ce vom avea rezultatele măsurătorilor care este situaţia (…) Noi am făcut măsurători pe cele 14 puncte, pe secţiunea Chilia, de pe malul românesc şi până pe cel ucrainean, şi nu prezintă modificări semnificative faţă de valorile din 2017, dar, subliniez încă o dată, este vorba de măsurători punctuale, pe secţiuni punctuale. Debitele modificate semnificativ sunt cele care reprezintă un potenţial pericol la adresa biodiversităţii din Delta Dunării. Noi trebuie să prevenim orice lucrare care să modifice semnificativ debitul pe cele două braţe, Chilia şi Tulcea, şi, în aval, Sfântul Gheorghe şi Sulina”, a mai punctat ministrul Mediului.