UE a aprobat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Embargoul asupra petrolului rusesc și eliminarea Sberbank din SWIFT, printre sancțiunile de top

Publicat: 02 06. 2022, 18:58
Vladimir Putin / Sursă Foto: Shutterstock

UE a aprobat un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza agresiunii neprovocate a acesteia împotriva Ucrainei, inclusiv măsuri restrictive împotriva livrărilor de petrol, eliminarea unor bănci din SWIFT și sancțiuni împotriva principalilor propagandiști și oligarhi apropiați de Kremlin, potrivit Ukrinform.

„Comitetul Reprezentanților Permanenți în Uniunea Europeană a aprobat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, în conformitate cu concluziile Consiliului European extraordinar din 30 și 31 mai. Cel de-al șaselea pachet extinde în mod semnificativ sancțiunile împotriva Rusiei la noi domenii și prevede, în special, sancțiuni împotriva membrilor aparatului de securitate și militar legați, în special, de masacrele de la Bucea, entităților din sectorul industrial și tehnologic legate de agresiunea rusă, oligarhilor și actorilor de propagandă rusă și membrilor familiilor acestora”, se arată în comunicat.

Acesta precizează că pachetul de sancțiuni menționat înseamnă și reducerea dependenței UE de importurile de petrol rusesc. Împreună cu punerea în aplicare a deciziilor naționale de către Polonia și Germania, decizia va reduce importurile de petrol rusesc în UE cu 92% până la sfârșitul acestui an.

În plus, potrivit raportului, cel de-al șaselea pachet de sancțiuni include deconectarea de la sistemul de plăți SWIFT a încă trei bănci rusești și a Sberbank, precum și a unei bănci din Belarus.

Sancțiunile extind restricțiile asupra exporturilor către Rusia, în special în sectorul petrolier și în cel al tehnologiilor de vârf, precum și asupra furnizării de servicii pentru industria de rafinare din Rusia.

Trei instituții media rusești au fost sancționate pentru răspândirea de propagandă. În plus, instituțiilor europene le este interzis să furnizeze orice servicii de consultanță operatorilor ruși.

Pachetul de sancțiuni trebuie să fie aprobat în mod oficial de Consiliul UE și intră în vigoare după publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE.

La 30-31 mai, liderii UE au discutat despre agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și despre implicațiile acesteia pentru economia și securitatea europeană și mondială și au convenit să impună un embargo asupra livrărilor de petrol rusesc către UE și au extins astfel de restricții asupra livrărilor de petrol, folosind rutele maritime.

Pentru anumite țări europene care nu pot obține petrol din alte surse, importul de petrol rusesc prin conducte este permis temporar.