Un angajat la salubrizare din Germania, mai bine PLĂTIT decât un profesor român cu 25 de ani vechime

Publicat: 27 05. 2023, 11:36
Un angajat la salubritate din Germania, mai bine plătit decât un profesor român

Greva profesorilor  scoate la lumină o realitate tristă: salariile mici ale românilor, prin comparație cu lefurile câștigate în Occident. Europa dublului standard se aplică în mai multe domenii, cazul de față, și în câștigurile cetățenilor.

Dacă un român se luptă pentru supraviețuire de la o lună la alta, un vest-european este la un cu totul alt nivel de trai.

Salariu începând de la 745 de euro pentru un „gunoier”

Astfel, nu-i de mirare faptul că românii încep să ceară și salarii precum în Occident, dacă prețurile la utilități au atins, deja, același nivel din Vest.

Potrivit Newsweek, un profesor cu gradul didactic I şi cu o vechime de 25 de ani în câmpul muncii câștigă mai puțin decât un angajat la salubrizare din Germania. Astfel, un „gunoier” neamț aflat în perioada de ucenicie încasează lunar 745 de euro lunar, echivalentul a aproximativ 3600 de lei.

În plus, dacă face ucenicie într-o companie din sectorul public, atunci neamțul ajunge să ridice lunar până la 1017 euro (salariul mediu), adică aproximativ 4.900 de lei.

În același timp, un profesor cu gradul didactic I şi vechime de 25 de ani la catedră câștigă între 3.800 și 4.500 de lei, potrivit declarațiilor președintelui Federaţiei sindicatelor din educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Dacă ne mutăm în Franța, vedem că un angajat care servește/ vinde la Mc Donald’s câștigă de la 1100 euro pe lună, iar un șofer de taxi, undeva la 1.270 euro.

Mai mult, se pare că lefurile dascălilor sunt mai mici chiar și decât cele ale lucrătorilor de la Camera Deputaților din Parlament.

Profesorii anunță că prelungesc greva generală și pentru săptămâna viitoare. Guvernanții susțin că nu au resursele necesare pentru a da curs revendicării cadrelor didactice, în timp ce sindicaliștii arată că în România nu se mai poate trăi cu salariile atât de mici, în condițiile în care prețurile au scăpat de sub control.