Un bucureștean, primul român care va purta dispozitiv de supraveghere electronică. Bărbatul a fost agresiv cu iubita sa, care a sunat la 112

Publicat: 02 10. 2022, 23:06
Actualizat: 02 10. 2022, 23:26
Dispozitiv de supraveghere electronică / FOTO - caracter ilustrativ

Un bucureștean care a fost agresiv cu iubita sa, duminică, este primul român căruia i se va monta dispozitiv de supraveghere electronică, potrivit unui comunicat al Poliției Capitalei.

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Secția 17 a fost sesizată, prin apel 112, că o femeie ar fi fost agresată de către concubinul ei, în timp ce se afla pe o stradă din Sectorul 5.

Polițiștii au mers la fața locului și au găsit victima, care prezenta urme vizibile de violență. Ulterior, a fost găsit și agresorul, care a fost condus la sediul Secției 17 Poliție pentru audieri.

În acest caz, a fost emis ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului, asupra acestuia fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronică.

Cercetările sunt continuate de către Secția 17 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Cum funcționează noile dispozitive pentru localizarea infractorilor

Primul lot de brățări pentru monitorizarea electronică a persoanelor împotriva cărora s-a emis un ordin de protecție sau care se află în arest la domiciliu a ajuns, săptămâna trecută, în România.

Potrivit legii, acestea sunt folosite de Poliție începând de sâmbătă, 1 octombrie, iar până în 2024 aceste brățări vor fi disponibile numai pentru București și județele Iași, Mureș și Vrancea.

Poliția Română a primit, din Israel, prima tranșă de brățări electronice destinate, în principal, monitorizării persoanelor implicate în cazuri de violență domestică.

Potrivit anchetatorilor, brățara va fi atașată de glezna agresorului. În cazul în care fizic nu este posibil sau există o interdicție medicală aceasta va fi pusă la încheietura mâinii.

În plus, atât persoana împotriva căreia s-a emis ordinul de protecție cât și victima, ori după caz, victimele, vor primi câte un telefon mobil.

Dacă agresorul se apropie la mai puțin de 100 de metri de victimă, aceasta primește pe telefonul mobil o alertă. În același timp, alerta respectivă ajunge și în dispeceratul Poliției, de unde este direcționat cel mai apropiat echipaj.

În aceste condiții, autoritățile au dreptul să pătrundă în imobilul unde se execută măsura, fără acordul persoanei supravegheate sau al persoanelor care locuiesc împreună cu aceasta.

În cazul în care persoana protejată este un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani sau o persoană fără discernământ, consimţământul cu privire la utilizarea dispozitivului electronic de supraveghere se exprimă de către reprezentantul legal.

Excepţie face situaţia în care unicul reprezentant legal este chiar persoana supravegheată, caz în care consimţământul se va exprima de către reprezentantul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).