Un caz extrem de rar de rabie transmis de lilieci, identificat în Franța. „Au trecut 35 de ani de când acest lucru s-a întâmplat la nivel global”

Publicat: 06 01. 2021, 21:25
Actualizat: 06 04. 2021, 14:35

Caz extrem de rar în Franța, acolo unde un bărbat în vârstă de șaizeci de ani a murit la Spitalul Universitar din Limoges după ce a fost zgâriat sau mușcat de un liliac. Spitalizat în iulie 2019, a intrat în comă și a murit pe 29 august 2019, de encefalită. 

Potrivit France24, unui bărbat i-a fost cauzată o inflamație, inițial inexplicabilă a creierului, ce a necesitat analize ample la spitalul Necker din Paris. Datorită unui parteneriat cu Institutul Pasteur, menit să identifice cauzele encefalitei nedocumentate, probele genetice prelevate post-mortem de la pacient au arătat în cele din urmă cauza decesului.

Caz extrem de rar. Bărbat infectat cu rabie, după ce ar fi  fost zgâriat sau mușcat de un liliac

Verdictul a rezultat în această toamnă: pacientul a avut rabie după ce a contractat virusul LyssaVirus European de tip 1 (EBLV-1) care circulă în lilieci. Un caz excepțional, menționat confidențial în noiembrie 2020 într-un articol de știință popular de pe site-ul mesvaccins.net, preluat și detaliat de cotidianul Le Populaire du Centre și citat de France24.

„Nu am avut niciodată un astfel de caz. Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru în Franța continentală. Au trecut 35 de ani de când acest lucru s-a întâmplat la nivel global ”, recunoaște Laurent Dacheux, șef adjunct al centrului național de referință pentru rabie la Institutul Pasteur.

Un caz identic a fost înregistrat în 1985 în Rusia. Celelalte două decese, în 1985 în Finlanda și în 2002 în Scoția, se refereau la lilieci, porivit oamenilor de știință care lucrează la lilieci cu care sunt în contact direct. Au contractat un lyssavirus de tip EBLV-2. Prin urmare, diferit de cel al pacientului Limougeaud. Rămâne de văzut cum acesta din urmă, care nu lucra pe teren, a reușit să-l prindă.

Bărbatul nu avea un animal de companie care să transmită rabia, nu călătorise în Africa sau Asia unde virusul este mai prezent. Singura ipoteză invocată: colonia de lilieci, prezentă în mansarda. Prin urmare, la un moment dat, a intrat în contact.

O boală eradicată oficial în Franța

În Franța, rabia a fost eradicată oficial din 2001.

„Ultimul caz referitor la animalele care nu zboară datează din 1998. A fost o vulpe. La noi, doar liliecii sunt încă vectori. La nivel global, din 60.000 de decese anuale legate de această boală, ele reprezintă doar 1% din cazuri ”, continuă Laurent Dacheux. Cu toate acestea, multe se datorează mușcăturilor de câine.

Recomandare în cazul mușcăturii de un liliac

Omul de știință a spus astfel: „Riscul este cunoscut și controlat. Dar populația generală nu este vaccinată împotriva rabiei. Prin urmare, trebuie să evităm să atingem un liliac dacă acesta este de exemplu la sol. Dacă sunteți mușcat, trebuie să mergeți imediat la un centru de vaccinare. Virusul poate fi apoi eliminat înainte de a ajunge la sistemul nervos central”.