Un europarlamentar a fost suspendat, în urma unor acuzații de hărțuire psihică. „Este un atac asupra integrității unei persoane”

Publicat: 21 01. 2021, 15:54
Actualizat: 21 01. 2021, 16:04

Decizia președintelui Parlamentului European, David Sassoli, de a suspenda un europarlamentar  în legătură cu acuzații de „hărțuire psihică” s-a bazat pe un dosar de peste 100 de pagini care detaliază revendicările membrilor personalului asupra stilului său de management.

Un europarlamentar din Luxembourg, suspendat în urma unor acuzații de hărțuire psihică

Sassoli a anunțat luni, într-o sesiune plenară, suspendarea de 15 zile a Monicai Semedo. În timpul suspendării, lui Semedo îi va fi interzis să participe la activități parlamentare și va renunța la indemnizația zilnică de deputat – dar, așa cum este practica obișnuită, i se va mai permite să voteze.

Un oficial din cabinetul lui Sassoli, care a refuzat să își dezvăluie identitatea, a declarat că o anchetă a Comitetului pentru Hărțuire a Camerei a adus dovezi ale presupuselor victime, martori și experți și a documentat acuzațiile de „nenumărate infracțiuni, insulte, tratament agresiv, intimidare și atacuri în public ”de către Semedo împotriva a trei dintre foștii ei asistenți.

„Raportul este foarte serios”, a spus oficialul.

 

Decizia lui Sassoli de a impune o sancțiune, extrem de neobișnuită

Deși sancțiunea va avea doar un impact practic limitat asupra lui Semedo – mai ales că mulți europarlamentari lucrează de la distanță din cauza restricțiilor coronavirusului – declarația publică a lui Sassoli și decizia de a impune o sancțiune sunt extrem de neobișnuite.

Semedo, care este fost gazdă TV și aliată a prim-ministrului luxemburghez Xavier Bettel, nu a răspuns la comentarii solicitate de POLITICO cu privire la suspendare, dar a lansat o declarație în care și-a cerut scuze și a acceptat decizia lui Sassoli.

„Aș dori mai întâi să-mi cer scuze foștilor mei colegi”, se spune în declarația lui Semedo: „De la începutul mandatului meu, am cerut mult de la mine și de la echipa mea și, din păcate, acest lucru a creat tensiuni insurmontabile, pe care le regret”.

Europarlamentarul, care a fost ales în iulie 2019, a adăugat că și-a reorganizat echipa în martie și a avut o „relație profesională excelentă” cu noii ei asistenți. Cele trei persoane care au depus plângeri nu mai lucrează pentru ea.

Deși acuzațiile de maltratare a personalului de către deputați sunt frecvente în Parlament, sancțiunile sunt rare. „De la începutul legislaturii, este primul caz dovedit de hărțuire psihică”, a spus Anne Sander, unul dintre cei cinci chestori ai Parlamentului și membru al comisiei care a investigat cazul Semedo, în decurs de aproximativ 10 luni.

„Am examinat alte cazuri, dar nu în hărțuire psihologică”, a spus ea.

Sander a spus că nu va comenta în mod specific cazul lui Semedo. Dar ea a descris hărțuirea psihologică drept „cineva care denigrează un asistent sau cere mult de la el în afara programului de lucru”.

„Este un atac asupra integrității unei persoane”, a adăugat Sander, „și este extrem de agresiv pentru victime, deoarece poate exista un impact fizic, un impact asupra relațiilor cu ceilalți, cu familia”.

Alții susțin însă, că definiția nu este suficient de precisă. „Ceea ce constituie hărțuire psihologică este încă dificil de definit”, a spus un europarlamentar. „Există adesea o mulțime de confuzie”.