Un pacient cu COVID internat primește mâncare de 10 lei pe zi. Beatrice Mahler: „Alocația de hrană este mult sub nevoia reală a unui bolnav”

Publicat: 03 04. 2021, 12:40
Beatrice Mahler spune că alocațiile de hrană pentru pacienți sunt insuficiente. Sursa foto: Andreea Alexandru/MEDIAFAX FOTO

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, spune că banii alocați de stat pentru hrana bolnavilor nu sunt suficienți pentru nevoile reale ale pacienților.

Beatrice Mahler mai adaugă, în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook, că spitalul pe care îl conduce reușește să facă unele economii deoarece are bucătărie proprie cu personal propriu.

Astfel, medicul spune că, în principiu, un pacient cu COVID internat în această unitate medicală primește de la statul român 10 lei pe zi.

„Am văzut în spațiul public diverse discuții despre câți bani sunt alocați pentru alocația de hrană a fiecarui bolnav.
Consider că și la noi la Institutul Marius Nasta, costurile celor trei mese zilnice sunt din păcate extrem de reduse conform alocării bugetare( HG 851/2018), adică a banilor pe care noi ca spital îi primim pentru a asigura mâncarea pacienților.

Un pacient bolnav de COVID are alocat astăzi pentru cele 3 mese, fix 10 lei/zi regim comun, 15 lei/zi pentru pacientul care are și diabet zaharat sau 16 lei/zi pentru pacientul cu tuberculoză”, scrie medicul Beatrice Mahler pe Facebook.

Beatrice Mahler: Spitalele trebuie să primească mai mulți bani pentru hrana pacienților

Medicul adaugă că, deși Institutul „Marius Nasta” se află la limita superioară de calcul a hranei alocate, chiar și aceste sume sunt insuficiente.

Ea argumentează că este nevoie ca autoritățile să aloce sume mai mari pentru hrana pacienților internați în spitale.

„La Institutul Marius Nasta avem bucătăria proprie, cu personal propriu, o infrastructura pe care am modernizat-o, și măcar astfel din acest punct de vedere putem să ne gospodărim cât mai eficient conform banilor alocați.

Deși la Marius Nasta suntem la limita superioară de calcul a hranei alocate zilnic, DA, din păcate alocația pentru hrana zilnică, din perspectiva mea este insuficientă, mult sub nevoia reală a unui pacient bolnav de COVID și nu numai!

Trebuiesc găsite soluții astfel ca spitalele să primescă mai mulți bani pentru hrana pacienților, iar noi în spitale tot timpul să avem în vedere că atât calitatea, cât și cantitatea să fie în acord nevoia pacientului”, adaugă Beatrice Mahler.