Un polițist din Constanța a decis să nu mai dea amenzi pentru nepurtarea măștii de protecție. Reacția IPJ după refuzul angajatului de a aplica legea

Publicat: 11 01. 2022, 15:02
Persoanele care merg într-un spațiu public purtând o mască textilă riscă să fie amendate cu până la 2.500 de lei / Sursa foto: Alexandra Pandrea

Un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a decis și a anunțat public, pe rețelele de socializare, că refuză să verifice și să aplice sancțiuni pentru nepurtarea măștii de protecție, în ciuda obșigațiilor legale. Anunțul său a ajuns în atenția Biroului Control Intern din cadrul IPJ.

Polițistul a detaliat pe Facebook motivele de la baza deciziei lui de a nu amenda oamenii.

„Eu unul……. indiferent de orice dispoziție dată de șefii ierarhici NU VOI CONTROLA ȘI NU VOI SANCȚIONA nici un cetățean român privind autenticitatea măștii purtate. NU am pregătire de specialitate, NU există bază legală în fișa postului meu, NU am pregătire medicală de specialitate”, a spus polițistul, care este agent șef principal de Poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, potrivit publicației ReplicaOnline.

Potrivit sursei citate, care acoperă identitatea polițistului, multe persoane au aprobat atitudinea omului legii. La polul opus, au existat și persoane care și-au expliram dezacordul cu atitudinea lui.

„Dacă nu i se pare corectă această sarcină de serviciu, să facă sesizări, să vorbească cu șefii. Să rezolve altfel. Ce e asta: eu nu fac? Dar suntem pe maidan? La oricare alt loc de muncă nu se acceptă așa ceva. Nu îndeplinești sarcinile de serviciu, pleci. Nu îți convine, îți dai demisia. Nu mi se pare normal ca tocmai un om al legii să refuze să respecte legile din pandemie. Și să mai și instige”, a spus, pentru Replica, un cetățean.

Reprezentanții IPJ Constanța au transmis că luni, 10 ianuarie, la nivelul instituției au fost demarate verificări prin Biroul Control Intern, în urma unor sesizări.

Peste 1,1 milioane de lei la buget în trei zile

Spre deosebire de polițistul din Constanța, organele abilitate au aplicat amenzi mai multe și, implicit, mai consistente, în trei zile de la intrarea în vigoare a noii stări de alertă, 8 ianuarie.

Acestea au sărit de un cuantum total de 1,1 milioane de lei, venit la bugetul de stat, cu valori zilnice mult mai mari decât cele din ultima zi a perioadei anterioare.

Sîmbătă a fost prima zi în care au intrat în vigoare noi reguli pentru prevenirea răspândirii COVID-19, măsuri cuprinse în anexa 3 a HG nr. 34 din 6 ianuarie 2022, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 8 ianuarie 2022, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Cea mai importantă măsură vizează obligativitatea purtării măștii de protecție și în aer liber, nemaifiind permise măștile din pânză/textile sau plastic, ci doar cele de tip medical/chirirgical sau FFP2. Astfel, începând de sâmbătă, persoanele care merg într-un spațiu public purtând o mască textilă riscă să fie amendate cu până la 2.500 de lei.

În trei zile de la intrarea în vigoare a noii stări de alertă, 8 ianuarie, amenzile aplicate de oamenii legii a sărit de un cuantum total de 1,1 milioane de lei, cu valori zilnice mult mai mari decât cele din ultima zi a perioadei anterioare.

Mai exact, sâmbătă, duminică și luni au fost date amenzi în valoare totală de 1.128.908 lei, calculate pe baza raportărilor zilnice ale Grupului de Comunicare Strategică, ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Astfel, polițiștii și jandarmii au aplicat:

  • În 10 ianuarie: 1.283 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 310.850 lei; plus 1 dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor;
  • În 9 ianuarie: 1.659 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 433.491 lei; plus 4 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor;
  • În 8 ianuarie (prima zi a noii stări de alertă): 1.342 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 384.567 lei; plus 2 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
  • În 7 ianuarie: 775 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 189.100 lei; plus 2 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Grupul de Comunicare Strategică reamintește că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 4 iulie 2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.