Un deținut din Italia a intrat în somn profund de un an și e hrănit cu perfuzii. Cum apare sindromul Ganser și ce șanse are să se trezească

Publicat: 10 11. 2022, 22:27
Actualizat: 11 11. 2022, 00:22
Sursă Foto - Twitter. Caracter ilustrativ

Un deținut arestat anul trecut la Fiumicino, în Italia, doarme de un an. De la arestarea sa, la sfârșitul lunii iulie 2021, Ahmad Ali a intrat treptat într-o stare catatonică.

Deținutul pakistanez de 28 de ani nu se mai trezește de luni de zile. „Nu mai răspunde la stimuli externi și este hrănit artificial cu perfuzii”, spune avocatul său, citat de La Repubblica.

Medicii și judecătorii se întreabă dacă Ahmad Ali se preface sau este cu adevărat bolnav.

Instanța a cerut două expertize, una în februarie și una în iunie 2022. Rezultatul pentru ambele a fost același: deși a fost înregistrată, „suferința psihologică reactivă la detenție”, pentru experți diagnosticul se referă la „sindromul Ganser”, un sindrom foarte ciudat care nu exclude dezvoltarea unei tulburări psihice.

Profesorul Antonio del Casale, cercetător în psihiatrie la Departamentul de Psihologie Dinamică, Clinică și a Sănătății de la Universitatea La Sapienza, spune despre sindromul Ganser că a fost descris de psihiatrul Sigbert Josef Maria Ganser în 1898 ca fiind un sindrom aflat la granița dintre o simulare reală și o psihonevroză, în care există aspecte conștiente, dar și inconștiente.

„Pentru unii subiecți, acest sindrom este mai aproape de o simulare intenționată a simptomelor, în timp ce pentru alții este mai aproape de o tulburare nevrotică”, a spus Antonio del Casale.

Practic, este vorba despre situația în care o persoană se autosugestionează într-o asemenea măsură încât chiar se îmbolnăvește.