Un scafandru și un geolog au decedat într-o operațiune de supraveghere a lucrărilor de nisipare a plajei

Publicat: 09 04. 2021, 18:16
Actualizat: 14 04. 2021, 21:33

This browser does not support the video element.

Doi scafandri care supravegheau lucrările de nisipare a plajei în Eforie Nord la aproximativ 500 m în larg, au murit, vineri.

Un scafandru și un geolog au decedat în Euforie

Echipajele ISU Dobrogea au fost chemate în ajutor de o persoană de pe plaja din Eforie, care a anunțat că un scafandru și un geolog, aflați în submersie, nu au mai revenit la suprafață.

Cei doi coborâseră echipați corespunzător pentru supravegherea lucrărilor care pregătesc începerea proiectului de lărgire a plajei din Eforie.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța, incidentul s-a produs în zona Hotelului Europa, la o distanță de aproximativ 500 de metri de țărm.

„Intervenim în Eforie Nord, la o misiune de căutare/salvare a doi scafandri ce supravegheau lucrările de înnisipare a plajei, la aproximativ 500 de metri în larg. Intervenim cu o ambarcațiune  RIB, cu patru scafandri, o autospeciala de stingere, un echipaj SMURD și elicopterul SMURD, iar în ajutor, un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean”, au precizat sursele citate.

La fața locului au fost trimiși patru scafandri cu o barcă, două ambulanțe SMURD și SAJ și un elicopter SMURD. În sprijin a acționat o ambulanță a serviciului județean.

Victimele au fost găsite în apă și aduse la mal, în stop cardiorespirator. Echipajele medicale au aplicat măsurile specifice de resuscitare.

Potrivit reprezentanților ITM este vorba despre un accident de muncă.

Cei doi erau angajați într-un proiect privind lărgirea plajelor pe litoralul românesc

Cei doi nu au mai putut fi salvați. Scafandrul, de 54 de ani, și geologul, de 32 de ani, sunt angajați ai unei firme private, care a câștigat contractul de monitorizare a biodiversității din cadrul proiectului privind lărgirea plajelor pe litoralul românesc, în valoare de aproape un miliard de euro din fonduri europene.

Procurorii anti-corupție au deschis un dosar de cercetare privind  condițiile în care s-au dat unele avize necesare pentru lărgirea plajelor din Constanța. DNA a oprit oprirea excavărilor pe litoral.

DNA investighează modul în care Ministerul Culturii a emis, în 2018, un aviz arheologic, dând liber la excavare, deși pe fundul mării ar fi fost găsite mai multe monede antice.