Unde se află bazele NATO care ar putea respinge rachetele rusești ca Satan II

Publicat: 22 04. 2022, 11:30
Sursă foto: Profimedia

NATO are un sistem de apărare antirachetă, cunoscut sub numele de „scut antirachetă”, care este conceput pentru a intercepta rachete balistice precum Satan II. Scutul antirachetă al NATO este un sistem de apărare bazat pe o serie de radare și nave cu capacitatea de a identifica și distruge rachete prin lansarea de rachete interceptoare.

Toate operațiunile de apărare împotriva rachetelor sunt direcționate de la o bază aeriană situată în Ramstein, Germania, iar radarul principal este situat în Turcia. Când acest radar detectează o rachetă balistică intercontinentală care se îndreaptă spre teritoriul NATO, o rachetă interceptoare este lansată de la una dintre bazele NATO de pe teritoriul european pentru a-i intercepta traiectoria și a o distruge.

Unul dintre aceste scuturi antirachetă este în România, la baza Deveselu, iar al doilea se află în Polonia, fiind finalizat chiar anul trecut, la Rezikowo. De asemenea, mai există un scut antirachetă în Spania, la Rota, scrie 20 Minutos.

Publicația spanionă amintește că în urma anexării Crimeii de către Rusia în 2014, NATO a activat în 2016 scutul antirachetă, instalând și instalat echipamente navale americane la baza terestră din România. Ulterior și treptat, în orașul Rota din Cadiz au fost dislocate și crucișătoare antirachetă.

NATO a aprobat implementarea acestui instrument de apărare în Europa în 2010. Răspunsul Rusiei la scutul antirachetă dezvoltat de NATO a fost dezvoltarea de rachete hipersonice, care datorită vitezei mari sunt aproape imperceptibile.

Amintim că Rusia a lansat miercuri, ca exercițiu, o racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat, cunoscută și sub denumirea „Satan II”. Aceasta a fost lansată de pe cosmodromul Pleseţk și a ajuns la 6.000 de kilometri distanţă în poligonul Kurá, pe peninsula Kamceatka. Putin consideră racheta aceasta ca cea mai puternică din lume, însă Pentagonul a minimalizat importanța lansării ei.

Potrivit Kremlinului, Satan II va intra în serviciu în regiunea siberiană Krasnoiarsk odată ce programul de testare va fi încheiat, înlocuind cea mai puternică rachetă din lume, RS-20B Voevoda, clasificată de NATO ca SS- 18 sau Satan. Actualul RS-28 Sarmat poate distruge o țintă aflată la 17.000 de kilometri, potrivit Rusiei.

Ulterior, în Rusia, într-un platou de televiziune, jurnaliști și comentatori râdeau de efectele pe care un atac nuclear le-ar putea avea, vorbind cu nonșalanță și amuzament despre cum ar putea fi ras de pe fața pământului New York-ul, una dintre cele mai mari metropole ale lumii, cu 20 de milioane de locuitori.