Vaccinul anti-HIV, tot mai aproape de realitate! Folosește tehnologia mARN de la Moderna

Publicat: 09 04. 2021, 11:40
Vaccinul anti-HIV, tot mai aproape de realitate! Folosește tehnologia mARN de la Moderna / Foto ilustrație: Pixabay.com

La peste 60 de ani de la depistarea primului caz de HIV la oameni și 40 de ani de la epidemia de HIV din SUA, se întrevede orizontul unui vaccin.

Într-o fază clinică 1, din 2018, cercetătorii de la IAVI (International AIDS Vaccine Initiative) și Scripps Research au inoculat 48 de participanți cu un vaccin sau un placebo, la două luni distanță, scrie popsci.com.

Rezultate foarte îmbucurătoare!

Rezultatele înregistrate la 97% dintre subiecți au relevat că vaccinul a stimulat sistemul imunitar și a produs anticorpi rar, dar foarte puternici, necesari în lupta cu tulpinile HIV.

În prezent, IAVI și Scripss Research au anunțat că vor colabora cu Moderna – producătorul vaccinului mRNA – 1273 COVID-19 – pentru a aplica tehnologia mRNA (ARN) la dezvoltarea vaccinului anti-HIV.

HIV a ucis peste 75,7 milioane de oameni, la nivel global, de la debutul epidemiei. Chiar dacă numărul deceselor a scăzut, CDC (US Centers for Disease Control and Prevention) estimează că 1,2 milioane de americani trăiesc azi infectați cu HIV și UNAIDS estimează că 690.000 de oameni au murit de HIV în 2019.

Dezvoltarea unui vaccin pentru HIV a reprezentat mereu o provocare: virusul se înmulțește în 24 de ore cu un ritm alert. Virusul atacă direct sistemul imunitar, linia de apărare umană.

Cum va lucra noul vaccin anti-HIV

Noul vaccin va stimula sistemul imunitar pentru a produce „anticorpi larg neutralizanți” sau bnAbs, proteine de sânge specializate, pe care medicii le-au găsit prima oară în corpul supraviețuitorilor de SIDA în 1990.

bnAbs se pot agăța de „țepușele” HIV și dezactivează virusul. Deși tehnologia mRNA este dezvoltată încă din anii 1990, a fost nevoie de COVID-19 ca să iasă la suprafață și să devină o realitate.

Între timp, cercetarea vaccinului HIV se desfășoară de zeci de ani și poate continua acum datorită succesului vaccinurilor COVID-19.

Partea „bună” a pandemiei: Vaccinul anti-SIDA

Un mesaj viral subliniază acest aspect: „Cu siguranță eu, o persoană gay, nu pot ignora faptul că pandemia globală, care a afectat toată planeta, a dus la dezvoltarea vaccinului mRNA într-un timp record și tehnologia va sta la baza dezvoltării unui vaccin pentru SIDA, după 40 de ani de la izbucnirea epidemiei”.

Oricum am privi lucrurile, dezvoltarea unui astfel de vaccin reprezintă o veste uriașă. Dacă vaccinul HIV va trece de testele clinice, acesta va salva, cu siguranță, numeroase vieți, în anii ce vor veni.