VIDEO | Valeriu Gheorghiță: „Ne așteptăm că în următoarele săptămâni, varianta delta să devină relevanță și la noi”

Publicat: 30 07. 2021, 21:53
Actualizat: 31 07. 2021, 00:29

This browser does not support the video element.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat vineri seară la Digi24,că trebuie să ne pregătim de valul patru al pandemiei, întrucât varianta delta a coronavirus-ului va deveni predominantă și în România în următoarele săptămâni. Medicul a afirmat că din a două jumătate a lunii septembrie trebuie să ne așteptăm la peste 1.500 de noi cazuri de infectare pe zi.

„Avem într-adevăr în ultimele săptămâni o creștere a numărului de cazuri, practic chiar dacă în valoarea absolută, numărul de cazuri este totuși mic, comparativ cu ceea ce vedeam în valul precedent, câteva mii de cazuri în fiecare zi și totuși avem acești indicatori, rată bazală de reproducere a cazurilor care este acum peste unu, 1,2 – 1,3 ceea ce ne spune că vom aveam o creștere a numărului de cazuri”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

„Am plecat de la două teste pozitive la 1.000 de teste efectuate și acum avem circa 6-7 teste pozitive la 1.000 de teste efectuate. Ne uităm de asemenea ce se întâmplă cu tulpină Delta și observăm că în ultimele opt săptămâni, procentul secvențierilor care ies pozitive cu varianta Delta, este de cinci ori mai mare”, a mai completat medicul.

Întrebat dacă varianta delta a devenit dominantă, Valeriu Gheorghiță a declarat: „Nu, nu a devenit dominantă, avem un număr de cazuri și procentul de secvențieri relativ mic așa că nu putem da o situație relevanță”.

„Vorbim de peste 6% – 7% probe cu tulpină delta din toate secvențierile care s-au efectuat până la acest moment, iar săptămâna trecută avem peste 50% secvențieri pozitive cu varianta delta, din toate secvențierile făcute în acea perioada”, a menționat Gheorghiță.

„Ne așteptăm că în următoarele săptămâni varianta Delta să devină relevanță și la noi”

Întrebat dacă în luna septembrie este posibil să avem câteva mii de infectări pe zi, medicul a afirmat că „este cel mai pesimist scenariu de lucru efectuat de experții în sănătate publică care ne arată că din a două parte a lunii septembrie am putea avea peste 1.500 de cazuri pe zi. Însă dacă luăm în calcul că varianta delta ar putea să devină în următoarea perioada dominantă și un caz de infectare cu tulpină delta poate infectă până la nouă persoane secundare, este evident că numărul total poate fi mult mai mare”.

„Avem cică 60% din populație încă vulnerabilă, care nu este vaccinată și de aceea riscul de propagare a acestei variante delta, riscul de răspândire este foarte mare”, a spus medicul.

Gheorghiță a precizat că rată de vaccinare în centrele de bătrâni și centrele sociale este de peste 70% acoperire vaccinală. În centrele de dializă de asemenea procentul de vaccinați depășește 70%.

Coordonatul campaniei de vaccinare recunoaște că în mediul rural procentul de vaccinare este mai mic decât în mediul urban, însă precizează că probabilitatea de infectare este mai redus în rural întrucât interacțiunile dintre persoane este mai redus.