Varza din Lungulețu se vinde cu un preț foarte mic. Producătorii se plâng că cererea este redusă în această perioadă

Publicat: 09 11. 2022, 17:33
Actualizat: 09 11. 2022, 17:40
FOTO - Caracter ilustrativ: Pixabay

Legumicultorii din comuna Lungulețu, județul Dâmbovița, recunoscută pentru producția de legume, susțin că este suficientă varză, atât pe câmpuri, cât și în depozite, dar cererea este foarte redusă. În vară, costul pentru un kilogram de varză, direct de la producător, a fost de 1,5 lei, un preț bun, ținând cont că nu prea a plouat, iar producătorii oamenii au fost nevoiți să apeleze la irigații.

Doar că acum cererea este foarte redusă și kilogramul de varză se vinde doar cu 50 de bani. Ăsta ar fi un semn că oamenii și-au făcut deja provizii pentru iarnă, char dacă vremea a fost caldă.

„Varza românească s-a vândut întotdeauna foarte bine, e produsă de noi, cu sămânță de Lungulețu. E cea mai căutată în toată țara. Celelalte soiuri au nervuri foarte groase și lumea se ferește de ea. Merge mai mult la mâncat, nu acum când se bagă la murat. A fost bine, la prețul de 1,5 lei… mai supraviețuim și putem spune că suntem și pe profit, dar la 50 de bani nu avem ce să facem. Oamenii și-au băgat la murat și acum nu mai este cerere. D-asta a și scăzut prețul”, spune Ștefania Rădoi, producătoare din Lungulețu, citată de Adevărul.

În acest context, unii agricultorii s-au reprofilat și și-au diversificat culturile, având câștig de cauză. Nu s-au mai bazat doar pe varză albă sau cartofi, ci și pe varză roșie, gogoșari, vinete și chiar conopidă.

„Eu am plantat varză pe o suprafață de 5 hectare, dar nu avem numai varză. Am diversificat cultura și am pus 1,5 hectare cu gogoșari și 2.500 de metri pătrați cu vinete. Vindem atât la en-gros, cât și la consătenii care nu au teren. Varza s-a făcut anul acesta, însă numai cu irigat. Suntem într-o zonă în care avem puțuri forate și am putut să irigăm, ne-am descurcat. Nu a venit absolut deloc ploaia, vara trecută. Toată recolta s-a făcut numai prin irigare. În condițiile astea a ieșit bine”, a mai spus Ștefania Rădoi.

Femeia adaugă că dispune, în acest moment, de 5 tone de de varză românească și 20 de tone de varză provenind din soiuri hibrd.

„Anul acesta suntem bine. Sunt cam singurul producător din zonă care a pus gogoșari, pe care i-am dat cu 6 lei. La vânătă a fost și acolo bine, pentru că le-am dat cu 4 lei. Varza roșie a fost peste 1 leu tot timpul. Conopida s-a vândut bine și ea, s-a dat cu 4 lei la en-gros”, a precizat femeia.

În trecut, din cauza prețului extrem de scăzut, de 10 bani/kg, unii agricultorii au ales să bage frezele pe câmp și să distrugă producția de varză.