Vas celtic, vechi de 2.500 de ani, găsit de un grup de căutători de vestigii istorice din România. În ce zonă a fost făcută descoperirea arheologică

Publicat: 08 02. 2022, 09:08
Actualizat: 08 02. 2022, 09:43
FOTO: Facebook.com/Catalin Haiducul - DetectieMetal-Comunitatea Arheologilor Amatori din Romania

Cinci căutători de vestigii istorice au descoperit, duminică dimineață, un vas celtic din bronz nituit vechi de aproximativ 2.500 de ani. Descoperirea arheologică a fost făcută în zona Slănicului, iar săpăturile au durat cinci ore.

În tot acest timp, bărbații au colaborat în permanență cu reprezentanți ai Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, prin videoconferință. Vasul a fost scos la suprafață, aproape intact, scrie Observatorul Prahovean.

Inițial, grupul de căutători a crezut că este vorba despre un tun, date fiind semnalele puternice pe care le transmiteau detectoarele, iar oamenii au început săpăturile și au realizat că este vorba despre un ceaun de dimensiuni uriașe.

„S-a săpat la o adâncime de un metru și jumătate. Am reușit să îl scoatem aproape intact. Doar fundul vasului era dezlipit. Am muncit patru bărbați să îl ridicăm, greutatea acestuia fiind de aproximativ 40 de kilograme. Vasul are formă conică, 65 de centimetri diametrul gurii și 70 de centimetri înălțime. Este o descoperire unică în zona noastră, dată fiind vechimea, dar și faptul că este de proveniență celtică”, a spus Cătălin Sandu, bărbatul care a făcut descoperirea.

Obiectul este confecționat din bronz nituit și, potrivit specialiștilor, este un vas în care erau transportate podoabe, bijuterii, monede și alte obiecte de valoare, în urmă cu aproximativ 2.500 de ani.

Vasul celtic se află acum în proprietatea Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, urmând ca cercetătorii să îl expertizeze și să îi autentifice valoarea.

FOTO: Facebook.com/Catalin Haiducul – DetectieMetal-Comunitatea Arheologilor Amatori din Romania