Vasluienii își vând cardurile sociale, pentru că nu pot lua alcool cu ele. Care este prețul cerut și ce probleme ar putea avea cumpărătorii

Publicat: 16 07. 2022, 17:57
Actualizat: 16 07. 2022, 18:05
Foto - caracter ilustrativ: Pixabay.com

Mai mulţi vasluieni au început să își vândă cardurile sociale, după ce au aflat că nu îşi pot lua inclusiv băuturi alcoolice cu ele. Doar că tichetele nu pot fi folosite decât de beneficiari și doar în cazuri speciale și de alte persoane, în afara titularului.

„În comunele din apropierea Huşiului se întâmplă acest fenomen. După ce au aflat că banii de pe acele carduri nu pot fi folosiţi şi pentru achiziţionarea de băuturi alcoolice, unii au decis să le vândă cu 100 de lei. Înstrăinează nu numai cardul propriu – zis, ci şi codul PIN. Din păcate, nu ştiu că vor mai primi bani încă de două ori până la sfârşitul acestui an şi suma va fi aceeaşi, 50 de euro, echivalentul în lei”, povesteşte un martor al unei asemenea tranzacţii, citat de Adevărul.

Ce probleme ar putea avea cumpărătorii

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari și doar în cazuri excepţionale, când beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredinţa voucherul unei persoane apropiate împreună cu actul de identitate.

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.

Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile şi un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme.

Cine beneficiază de carduri sociale

Potrivit Minisetrului Muncii, beneficiază de vouchere următoarele categorii de persoane: pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

De asemenea, voucherele se dau şi familiilor cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.