VIDEO | Petre Roman face dezvăluiri cutremurătoare: „Tata a fost omorât de Ceaușescu”

Publicat: 17 12. 2023, 13:36
Actualizat: 17 12. 2023, 18:52

This browser does not support the video element.

Petre Roman a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului „Altceva” care a fost difuzat sâmbătă, 16 decembrie, începând cu ora 19:00.

La 34 de ani de la Revoluția din 1989, fostul premier face dezvăluiri cutremurătoare despre prigoana pe care a suferit-o familia sa în perioada comunistă, ba chiar spunând fără niciun ocol că tatăl său a fost ucis de către Ceaușescu.

Adrian Artene: ”Mulți au spus: de ce Petre Roman, când era un privilegiat al regimului…”

Petre Roman: ”Nu era deloc un privilejat regimului. Tatăl meu nu a ocupat niciodată o funcție importantă. Era directorul Editurii Politice. A fost un comunist generos. Cum? Pentru că a luptat în războiul din Spania, a fost rănit de două ori. A fost recunoscut pentru meritele lui în Spania, a fost recunoscut printr-un decret regal al regelui Mihai I. Nu comuniștii i l-au dat. Și sigur, prim-ministru era Petru Groza, care a fost nașul meu de botez. Eu îl întrebam pe tata: dacă Petru Groza a fost nașul meu, de ce nu mă cheamă pe mine Petru? Abia acum câțiva ani s-a scris o carte despre el și am văzut certificatul de botez al lui Petru Groza. Îl chema Petre. Din cauza asta sunt eu Petre și nu Petru.

Tocmai pentru că fusese în Spania, la un moment dat, Stalin a dezlănțuit o represiune împotriva tuturor voluntarilor din Spania. Au fost uciși în toate țările, în România, nu pentru că Gheorghiu Dej s-a gândit foarte bine. A fost arestat (n.r. tata) în 52 și a stat până în februarie 53 la securitate.

Când l-au luat pe tata, mama, care cu tata fuseseră în Rusia și știa ce se întâmplase acolo, ne-a strâns. Eram cu bunica, ne-a adunat pe noi. Încă nu era sora mea cea mică, nu se născuse Carmen, mama era însărcinată. Și ne-a spus: Copiii, s-ar putea să nu-l mai vedeți pe tatăl vostru. Eu cu bunica suntem aici să avem grijă de voi”, își amintește Petre Roman.

Petre Roman: ”Nu mai e vorba despre represiune, e vorba despre faptul că tata, în realitate, a fost omorât de Ceaușescu”

Trecând prim amintirile dureroare ale epocii comuniste, Petre Roman își amintește momentul când tatăl său a încetat din viață, dar de fapt, în opinia fostului premier al României, părintele său a fost ucis de către Ceaușescu.

”Tata mi-a spus: ‘eu nu pot să accept așa ceva.  Ceaușescu se îndreaptă către represiunea fizică. E clar, toată experiența mea îmi spune că va urma din nou represiune fizică împotriva opozanților’.

Și, la începutul lui ’83, în ianuarie ’83, el mi-a spus: ‘Eu trebuie să fac ceva și voi face ceva’. El era într-o relație apropiată, aparent prieteni, cu George Macovescu, care fusese ministrul de externe, președintele Uniunii scriitorilor, o figură cunoscută. Și erau buni prieteni. Însă tata știa ce știa în ce-l privește. Și i-a spus lui Macovescu, știind bine că Magovescu îl va turna. Și a spus: ‘dacă Ceaușescu declanșează represiunea fizică, eu mă adresez prietenilor mei, socialiști și comuniști din Occident, din Franța, din Spania, din Italia’.

Și atunci, spre surpriza tatei, Macovescu n-a așteptat o zi, două-trei. nu, în ora care a urmat. În ora care a urmat, a ajuns la Ceaușescu și a spus.Și în noiembrie 83, tata a murit. A murit fiind supus unei operații și chirurgul care i-a făcut operația a dispărut. Deci nu mai e vorba despre represiune, e vorba despre faptul că tata, în realitate, a fost omorât de Ceaușescu. Asta este și atunci, despre ce să mai vorbim?”, își amintește Petre Roman.

“Altceva cu Adrian Artene” este un podcast în care se rostesc cuvinte pătrunzătoare, iar invitații sunt lumini ce străpung întunericul. E ”Altceva”, podcastul difuzat săptămânal – în fiecare sâmbătă, de la ora 19:00 -, și în jurul căruia s-a format o comunitate a oamenilor care vor să-și antreneze mintea și să-și hrănească sufletele. Comunitatea oamenilor normali, care nu au abandonat lecturile, care știu să asculte o muzică și cu inima, nu doar cu urechile, dar și comunitatea celor care extrag răspunsuri din tăcere și se bucură de o piesă de teatru ca de o zi de duminică. A acelora care cred că Dumnezeu ne-a creat pentru a arăta celorlalți bunătate și a lăsa în urma noastră opere de lumină.

Youtube

facebook.com/AltcevacuAdrianArtene

instagram.com/altcevacuadrianartene

tiktok.com/@altcevacuadrianartene

Adrian Artene – autor Gândul

Vă recomandăm să citiți și:

VIDEO. Petre Roman, despre celebrul pulover roșu, simbol al Revoluției din 1989: „Îl am și acum. L-am mai purtat la…”