VIDEO EXCLUSIV | Smaranda Piliuță, fiica reputatului artist Constantin Piliuță, la prima expoziție personală. “Tata nu își intitula niciodată expozițiile. Eu nu am intitulat expoziția asta, lucrările le-am intitulat, în schimb”

Publicat: 27 10. 2022, 21:08
Actualizat: 27 10. 2022, 21:16

Vernisajul expoziției cu desene de Constantin Piliuță și picturi ale arhitectei Smaranda Piliuță a avut loc, joi, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

Smaranda Piliuță a devenit arhitect la propunerea tatălui său, Constantin Piliuță, însă a continuat să ducă mai departe și arta. Pictura Smarandei Piliuță este liberă de reguli, așa cum se arată și în prezentarea expoziției.

Deși lucrările au fost intitulate, prima expoziție personală de artă a Smarandei Piliuță nu a avut un nume.

“De obicei, tata nu își intitula niciodată expozițiile, totul era fără titlu, nu își intitula lucrările, eu n-am intitulat expoziția asta, lucrările le-am intitulat, în schimb”, a declarat Smaranda Piliuță, pentru Gândul.

Eduard Uzunov: Avem un nou artist pe simezele galeriei

După o expoziție care a avut loc la Galeria Rotenberg-Uzunov din București acum trei ani, numită “Piliuță 90” și realizată în memoria pictorului care ar fi împlinit 90 de ani, în atenția publicului a ajuns un nou artist.

“Avem un nou artist pe simezele galeriei, pe Smaranda Piliuță, făcând trecerea prin Constantin Piliuță-Smaranda Piliuță, făcând această trecere, printr-o lucrare superbă: Smaranda când era copil, a lui Constantin Piliuță, deci trecerea de la tată, de la maestru, la arhitectul Smaranda Piliuță, care pictează, este superbă”, spune Eduard Uzunov, proprietarul Galeriei de artă Rotenberg-Uzunov.

Pentru a aduce un plus acestei expoziții, Smaranda Piliuță și-a dorit să prezinte și câteva lucrări ale tatălui ei.

“Noi ne-am bucurat foarte mult, pentru că Piliuță este un nume mare în istoria artei plastice românești și pentru faptul că acum, cunoscând mai bine povestea, poți să îți dai seama de unde a pornit dorința Smarandei de a urma artele frumoase. De ce nu a urmat artele frumoase? Pentru că tata a îndreptat-o către arhitectură, văzând că desenează foarte frumos și că are o anumită rigoare a spațiului și a construcțiilor”, a explicat Adina Rențea, curator de artă.

O lucrare a marelui artist Constantin Piliuță a fost așezată la intrarea în galerie. Opera o reprezintă chiar pe fiica artistului, Smaranda, la vârsta de 8 ani.

Cei interesați pot vizita lucrările artistei la Galeria Rotenberg-Uzunov din București, până în 11 noiembrie 2022.