VIDEO | Exproprierea terenului retrocedat din Parcul IOR, cerută de PNL Sector 3. „Toți cei care trăiesc în zonă își doresc să redevină parc”

Publicat: 16/06/2023, 22:05
Actualizat: 17/06/2023, 19:06

Consilierii PNL din Sectorul 3 al Capitalei solicită Consiliului General să înceapă procedura de expropriere a celor peste 11 hectare de teren retrocedate din Parcul IOR. Președintele filialei PNL, Andrei Baciu, susține că a depus un proiect de hotărâre care a fost aprobat în ședința Consiliului Local Sector 3, prin care cere autorităților să salveze zonele vizate, „pentru ca cei din comunitate să redobândească aceste 11 hectare, ca spațiu verde, ca parc”.

Oamenii se plâng că, în ultimii ani, copacii de pe terenul retrocedat din Parcul IOR au fost distruși în mod sistematic, zeci de arbori au fost tăiați ilegal în ultimele luni, iar proprietarii vor să amenajeze acolo un parc de distracții.

Întrebată cum i se pare toată această situație, o femeie care locuiește în apropierea Parcului IOR a spus: „Foarte rea. Mi-am crescut copiii aici, era un părculeț aici, gărduleț și lângă gărduleț, la vreo doi metri, mai era un părculeț, pentru căței.

Marea majoritate a copacilor au fost uscați, într-adevăr, dar am văzut că, de când au început să taie, au tăiat foarte mulți verzi. De vreo lună și ceva tot se taie”.

La discuțiile cu localnica din Sectorul 3 a participat și inițiatorul demersului de expropriere a hectarelor de teren retrocedate din Parcul IOR, președintele PNR Sector 3, Andrei Baciu.

„Acesta este demersul nostru, că suntem și noi revoltați de faptul că, până la urmă, 11 hectare care au fost, la un moment dat, spațiu verde ajung să nu mai fie spațiu verde. Și demersul nostru este acesta, a fost o ședință de Consiliu Local, la Primăria Sectorului 3, unde noi am depus un proiect de hotărâre, care a fost și votat și a și trecut, prin care solicităm oficial Consiliului General, Primăriei Capitalei, să demareze procedura de expropriere” a explicat Andrei Baciu.

„Eu stau chiar aici, lângă stradă, și tot praful mi se duce în casă”

„Eu vin martoră, domnule președinte, pentru că nu aveau dreptul să dea legea, să dea această retrocedare. Să le dea proprietăți pe ce, pe un parc al nostru? Era un spațiu verde, ne duceam frumos, ne plimbam copiii, ne creșteam copiii aici. Nu se poate. Aici numai legea este de vină și cine le-a aprobat retrocedarea, să plătească.

Noi suntem foarte indignați. Noi avem aici un spațiu, respirăm aer. Pe cine auzeai undeva, spunea: «Vai, în IOR este un aer…». Acum ce aer avem, de praf? Eu stau cu geamurile închise, stau chiar aici, lângă stradă, și tot praful mi se duce în casă”, a mai spus femeia.

„Suntem total de acord. Noi am venit să facem lucruri concrete. După ce se finalizează procedurile juridice de verificare a actului de retrocedare – aia nu e treaba noastră -, dar până una-alta, vrem să facem lucruri concrete, pentru ca aceste 11 hectare, de aici și până în partea cealaltă, să redevină ale comunității din Sectorul 3”, a mai spus Andrei Baciu.

„Să devină parc și nu altceva, pentru că se aud atâtea zvonuri, că sunt zece inși băgați pe asta, că este o doamnă în vârstă căreia i-a retrocedat. Eu vreau să-i întreb pe fiecare în parte, dacă sunt zece, ce proprietăți au avut, pentru că nu au avut proprietăți aici. Aici n-a fost proprietate, aici a fost câmp al statului de porumb, până la livadă, în livada de la macarale”, a spus o altă femeie care locuiește în apropierea Parcului IOR.

Andrei Baciu a mai spus că va face tot ce poate pentru ca „autoritățile locale să poată să aibă cât mai mare eficiență în a recupera aceste 11 hectare”.

„Tot acest proces a început undeva în 2005. Au fost mai multe procese juridice inițiate, care au luat sfârșit la începutul acestui an. Una peste alta, a durat deja foarte mult timp, însă au fost foarte puține acțiuni reale, cu șanse reale de impact, cu șanse reale pentru ca cei din comunitate să redobândească aceste 11 hectare ca spațiu verde, ca parc.

Acesta este un demers real, concret, făcut deja de PNL Sector 3, votat în ședința Consiliului Local, ieri (15 iunie – n.r.), și vom face toate demersurile necesare astfel încât autoritățile locale să poată să aibă cât mai mare eficiență în a recupera aceste 11 hectare”, a afirmat președintele PNL Sector 3.

„Toată lumea își dorește recuperarea celor 11 hectare de teren”

Andrei Baciu a menționat că a fost aprobată și montarea unui post de Poliție Locală în Parcul IOR, astfel încât „tăieri de copaci și alte lucruri de genul acesta să nu se poată întâmpla de la sine”.

„În egală măsură, demarăm o petiție și o strângere de semnături în stradă și în mediul online, pentru că ne dorim să auzim vocea cetățenilor, ne dorim să vedem ce spun oamenii, ce își doresc oamenii. Din ce am discutat noi cu toți cei care locuiesc și trăiesc în zonă, în ultimele luni, absolut toată lumea își dorește acest lucru, recuperarea celor 11 hectare de teren, să redevină spațiu verde, să redevină parc.

PNL Sector 3 a inițiat și a fost supusă votului și aprobată, ieri, în ședința de Consiliu Local, montarea unui post de Poliție Locală aici, fix în zona în care ne aflăm noi, tocmai pentru că toate aceste lucruri pentru care noi știm că nu există aviz – tăieri de copaci și alte lucruri de genul acesta – să nu se poată întâmpla așa, de la sine. Adică ne dorim să păstrăm și să protejăm acest spațiu de 11 hectare cât mai mult cu putință”, a declarat Andrei Baciu.

Cătălin Moldoveanu, consilierul local PNL în Sectorul 3, a explicat că Poliția Locală poate să cheme Poliția Națională și Garda de Mediu „în momentul în care se constată că se întâmplă ceva în zona retrocedată”.

„Poliția Locală este sesizată. Ce pot face ei este să dea amendă contravențională pentru tăiere ilegală, dacă se constată că nu există aviz de defrișare. În momentul acesta, nu se defrișează, ei doar mărunțesc lemnul pe care l-au tăiat anterior. Și mai pot chema Poliția Națională și Garda de Mediu să inspecteze. De-a lungul timpului, când a venit Poliția Locală, de fiecare dată a fost chemată atât Poliția Națională, cât și Garda de Mediu.

Uneori, însă, nu au ajuns la timp la locul faptei, motiv pentru care noi tocmai de aceea am pus postul de pază de Poliție Locală aici, ca în momentul în care se constată că se întâmplă ceva în zona retrocedată, Poliția Locală să poată instant să cheme Poliția Națională și Garda de Mediu”, a spus Cătălin Moldoveanu.

„Domnul primar Negoiță își dorește acest teren pentru bunul plac”

De cealaltă parte, una dintre persoanele care au închiriat o suprafață de teren de la proprietarii celor 11 hectare retrocedate din Parcul IOR, pentru a amenaja un parc de distracții, susține că primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiţă, „își dorește acest teren pentru bunul plac”, în contextul în care „a cumpărat utilajele din bani publici de la Terra Park, utilaje cu peste 20 de ani vechime, pe care dorește să le amplaseze aici”.

„În momentul de față, noi facem curățenie, încercăm din răsputeri să creăm un parc de distracții și o zonă destinată gratuit pentru copiii cu dizabilități, pe banii noștri, nu pe fonduri europene, nu pe absolut nimic. Domnul primar Negoiță își dorește acest teren pentru bunul plac, pentru că și dânsul a cumpărat utilajele din bani publici de la Terra Park, utilaje cu peste 20 de ani vechime, pe care dorește să le amplaseze aici.

Noi am închiriat o bucată din această zonă retrocedată, am înțeles că există hotărâre definitivă la Înalta Curte de Casație pentru acest teren și pe care domnul primar nu vrea să o respecte, dorește să facă un abuz dânsul – cel puțin așa considerăm noi. Cum eu am închiriat o suprafață de două hectare, așa au închiriat mulți alți comercianți pentru zona de terase și ceea ce urmează să se facă în parc.

Noi ne chinuim să tocăm acum aceste lemne uscate. Noi am preluat o zonă uscată, o zonă deplorabilă și ne-am apucat să facem curățenie. După cum puteți observa, am pus buldozerul să facă slalom printre pomii care au mai rămas. Pentru noi este vitală umbra, nu avem cum să facem parc de distracții fără umbră”, a afirmat bărbatul.

Mai mult, acesta a adăugat că este determinat să ducă la îndeplinire proiectul de construire al parcului de distracții și că, în situația actuală, consideră că este „țapul ispășitor”, pentru că a închiriat suprafața cea mai mare și s-a apucat primul de curățenie.

„Eu n-am nicio treabă cum s-a retrocedat această zonă, nu am nicio treabă cu proprietarii. Eu am închiriat strict o zonă, cum au închiriat și mulți alți comercianți, doar că sunt scos țapul ispășitor, în momentul de față, pentru că am închiriat suprafața cea mai mare și m-am și apucat primul de curățenie. Noi vom construi acest proiect până la capăt. Nu ne poate împiedica absolut nimeni, atât timp cât facem lucrurile cât de cât legal.

Nu putem să le facem în totalitate legal, pentru că ni se pun bețe în roate cu curățenia, cu avizele, că domnnul primar Negoiță susține că sunt ținut în brațe de domnul Nicușor Dan. Avem filmări și înregistrări cum zilnic ne-au terorizat Poliția Locală, Ordine Publică a Capitalei, adică au venit toate instituțiile aici”, a mai spus bărbatul care vrea să amenajeze un parc de distracții în zona retrocedată din Parcul IOR.

Dezastru ecologic în zona retrocedată a Parcului IOR

Despre dezastrul ecologic din apropierea Parcului IOR, Gândul a scris încă de anul trecut (informații detaliate AICI). Imaginile prezentate de Gândul în august 2022 arătau copacii găuriți, cel mai probabil cu o bormașină, sau arși în incendii. Deși proprietara terenului a fost amendată și obligată să readucă terenul la starea inițială, o lună mai târziu, alți copaci erau arși în incendii (mai multe informații AICI).

Proprietara terenului, Maria Cocoru, mătușa lui Petrică Băjenaru, un personaj cu foarte mare greutate în domeniul retrocedărilor, a fost de mai multe ori amendată pentru că taie și toaletează copaci fără aviz.

După ce a pierdut definitiv procesul, în octombrie 2022, pe motiv că nu a fost niciodată proprietarul sau administratorul acelei părți din Parcul IOR și deci nu poate contesta decizia de retrocedare, Primăria Sectorului 3 a făcut un apel la Primăria Capitalei, care a deținut terenul, să salveze cele 12 hectare.

Istoria retrocedării controversate a celor 12 hectare din Parcul IOR

Parcul IOR, care este amenajat încă din anul 1980, a pierdut în 2005 aproape 12 hectare, cuprinsă între bulevardele Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuși și malul lacului. . Deși controversata retrocedare a terenului a fost contestată în instanță, situația nu a putut fi schimbată.

”Terenurile situate în Bucureşti, str. Liviu Rebreanu F.N sector 3, Lotul 71 – în suprafaţa de 112.399,19 mp și Lotul 16 – în suprafaţa de 10.127,43 mp au fost restituite în natură, pe vechiul amplasament, în proprietatea doamnei Maria COCORU în baza Dispoziţiei Primarului General – Adriean Videanu nr. 4333/18.05.2005, respectiv4334/18.05.2005″, se arăta într-un comunicat din 2013 al Primăriei Sectorului 3, care atunci a pus și panouri pe care scria că acolo este zonă retrocedată, după ce oamenii au reclamat gunoaiele adunate.

Primul proprietar ar fi fost un bărbat care la acea vreme avea 91 de ani. La scurt timp, acesta i-a cedat drepturile litigioase Mariei Cocoru.

În 2005, în timpul mandatului primarului Adriean Videanu, s-a decis, în Comisia pentru Legea 10, condusă la acea vreme de viceprimarul Ludovic Orban, punerea în posesie cu cele 12 hectare de teren din Parcul IOR a Mariei Cocoru.

Ulterior, Primăria Sectorului 3 a cerut în instanță anularea titlului de proprietate şi punerea în posesie pentru cele 12 hectare retrocedate din Parcul IOR. Primăria Sectorului 3 a obținut câștig de cauză la Curtea de Apel București, dar a pierdut definitiv procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție, după mulți ani de judecată.

Cine este în spatele proprietarei din acte a terenului de 12 hectare din Parcul IOR

Maria Cocoru este proprietara din acte a terenului retrocedat în 2005 de Primăria Capitalei, al cărui nume apare și în procesul cu Primăria Sectorului 3.

Gândul a aflat că Maria Cocoru este mătușa lui Petrică Băjenaru, un personaj mai puţin cunoscut, dar cu foarte mare greutate în domeniul retrocedărilor.

Petrică Băjenaru, nepotul Mariei Cocoru, proprietara din acte a terenului de 12 hectare retrocedat din Parcul IOR. Sursa – Cancan

Despre Petrică Băjenaru, Cancan scria în 2017 că ar deține 13 hectare din Parcul Titan și că fi fost implicat în tranzacţia Park Lake, din care ar fi obţinut 65 de milioane de euro. Mai mult, Băjenaru ar fi obţinut şi terenul pe care se află Şcoala Ilioara, pe care ar fi cerut la acel moment 25 de milioane de euro.

În imaginile publicate atunci de Cancan, mașinile lui Petrică Băjenaru erau surprinse în fața casei Mariei Cocoru, proprietara din acte a celor 12 hectare de teren din Parcul IOR.

Mașina lui Petrică Băjenaru este parcată în fața casei Mariei Cocoru, mătușa sa și proprietara din acte a terenului de 12 hectare retrocedat din Parcul IOR. Sursa: Cancan

Petrică Băjenaru ar mai fi deţinut 25 de terenuri din Floreasca, inclusiv unele despre care a scris şi RISE PROJECT.

Terenurile pe care le-ar deține Petrică Băjenaru. Sursa – Rise Project


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cum au dispărut zeci de copaci din zona retrocedată a Parcului IOR. Doi ani de defrișări ilegale, pârjoliri și otrăviri de arbori. ”Înainte era verde, frumos, acum este totul uscat”

Consilierii liberali din Sectorul 3 îl ACUZĂ pe Nicușor Dan că nu intervine pentru salvarea Parcului IOR

VIDEO | Peste o mie de oameni au protestat pentru salvarea zonei retrocedate din Parcul IOR. „Copacii sunt masacrați”

Nicușor Dan, despre masacrul din IOR: „Am mai văzut copaci doborâţi ilegal, dar niciodată aşa de mulţi” | VIDEO

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?