VIDEO | Peste o mie de oameni au protestat pentru salvarea zonei retrocedate din Parcul IOR. „Copacii sunt masacrați”

Publicat: 25/03/2023, 17:27
Actualizat: 25/03/2023, 17:30

Peste o mie de oameni au protestat, sâmbătă, pentru salvarea celor aproximativ 12 hectare retrocedate din Parcul IOR. Cei care au participat la protest au purtat pancarte cu diferite mesaje: „Nu cedăm Parcul IOR!, „Aerul poluat ucide”, „Vrem parc, nu betoane”. În același timp, ei au scandat: „IOR e parcul meu, să rămână parc mereu!”

Despre dezastrul ecologic din apropierea Parcului IOR, Gândul a scris de mai multă vreme (informații detaliate AICI). Imaginile prezentate în august, anul trecut, arătau copacii găuriți, cel mai probabil cu o bormașină, sau arși. Deși proprietara terenului a fost amendată și obligată să readucă terenul la starea inițială, o lună mai târziu, alți copaci erau arși.

Chiar în urmă cu o lună, Gândul a scris, din nou, despre defrișările care au loc în zona retrocedată a Parcului IOR (mai multe informații AICI). Terenul cu sute de pini, plopi, frasini și stejari era atunci plin de cioate, în jurul cărora rămăseseră doar crengile tăiate.

Oamenii au protestat pentru salvarea zonei retrocedate din Parcul IOR

„Este o mizerie indescriptibilă. Copacii sunt masacrați”

Oamenii sunt revoltați și au ieșit în parc să-și strige nemulțumirile.

„Aici a fost un parc. Eu stau în zonă din 1980. Știu foarte bine. A fost parc și s-a retrocedat ilegal. În continuare, aici este o gașcă ce taie copaci în mod intenționat. În acest parc sunt și locații ce nu cred că au autorizații de funcționare.

Este o mizerie indescriptibilă. Mai mult decât atât, copacii sunt masacrați. Conform legilor, un copac, indiferent de unde, sub șase centimetri (diametru, n.r.) nu poate fi tăiat. Aici sunt tăiați o groază. Sunt găuriți ca să fie otrăviți, să pună diverse substanțe la bază. Cu toate acestea, nu se ia nicio măsură. Autoritățile trebuie să se implice. Îmi pare rău, dar cu betoane și cu toate aceste lucruri ne mirăm că ne îmbolnăvim. Acesta ar putea fi un plămân extraordinar pentru comunitate. Lumea e cum e”, a spus un bărbat care locuiește în apropierea Parcului IOR.

Locuitorii din zonă spun că au nevoie de acest spațiu verde.

„Eu știu zona aceasta de mult timp. Zona aceasta nu trebuia retrocedată. Mi se pare aiurea să tai o zonă verde, acolo unde există. De ce să nu păstrăm ce este frumos? De ce să ne batem joc? După 1970 s-a amenajat parcul, zona de baltă s-a transformat în lacul IOR, s-a împădurit și s-a făcut totul frumos. Peisajul este dezolant. Trist. Îl vezi atâția ani verde și frumos și dintr-o dată vezi că e tăiat și uscat. Nu poate să fie frumos”, a spus, pentru Gândul, un protestatar.

„E o suferință. E o suferință, mai ales că se vor ridica blocuri aici. Păcat! Păcat de loc și, nu în ultimul rând, păcat de oameni”, a completat un alt bărbat.

„Cei din generațiile noastre nu mai au speranța că se va mai ocupa cineva de parcul acesta. Se văd numai afaceri. Îmi pare rău că am vrut să conving multe persoane să vină și mi-au spus că vin degeaba. Îmi pare rău. Poate că tineretul ar mai putea să rezolve ceva. E dramatic. Eu am speranța că se poate rezolva. Altfel nu veneam aici. Se poate rezolva, dar trebuie să fim mulți și uniți. Să fim ignorați mii de oameni? E trist”, își spune păsul o femeie.

Istoria retrocedării controversate a celor 12 hectare din Parcul IOR

Parcul IOR a pierdut, în 2005, o suprafață de 12 hectare, cuprinsă între bulevardele Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuși și malul lacului.

”Terenurile situate în Bucureşti, Str. Liviu Rebreanu F.N sector 3, Lotul 71 – în suprafaţa de 112.399,19 mp și Lotul 16 – în suprafaţa de 10.127,43 mp au fost restituite în natură, pe vechiul amplasament, în proprietatea doamnei Maria COCORU în baza Dispoziţiei Primarului General – Adriean Videanu nr. 4333/18.05.2005, respectiv4334/18.05.2005″, se arăta într-un comunicat din 2013 al Primăriei Sectorului 3, care atunci a pus și panouri pe care scria că acolo este zonă retrocedată, după ce oamenii au reclamat gunoaiele adunate.

Primul proprietar ar fi fost un bărbat care, la acea vreme, avea 91 de ani. La scurt timp, acesta i-a cedat drepturile litigioase Mariei Cocoru.

În 2005, în timpul mandatului primarului Adriean Videanu, s-a decis, în Comisia pentru Legea 10, condusă la acea vreme de viceprimarul Ludovic Orban, punerea în posesie cu cele 12 hectare de teren din Parcul IOR a Mariei Cocoru (Vezi AICI cine ar fi, de fapt, în spatele Mariei Cocoru).

Ulterior, Primăria Sectorului 3 a cerut în instanță anularea titlului de proprietate şi punerea în posesie pentru cele 12 hectare retrocedate din Parcul IOR. Primăria Sectorului 3 a obținut câștig de cauză la Curtea de Apel București, dar a pierdut definitiv procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție, după mulți ani de judecată.

CITEȘTE ȘI:

FOTO & VIDEO | Protest pentru salvarea hectarelor retrocedate din Parcul IOR din Capitală. Zeci de copaci au fost tăiați ilegal

Nicușor Dan, despre masacrul din IOR: „Am mai văzut copaci doborâţi ilegal, dar niciodată aşa de mulţi” | VIDEO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee