EXCLUSIV VIDEO | Cum au dispărut zeci de copaci din zona retrocedată a Parcului IOR. Doi ani de defrișări ilegale, pârjoliri și otrăviri de arbori. ”Înainte era verde, frumos, acum este totul uscat”

În apropierea Parcului IOR, pe terenul de 12 hectare retrocedat, mare parte din vegetație este distrusă. Zeci de arbori au fost tăiați în ultimele săptămâni, după ce zona verde a terenului a fost afectată în repetate rânduri de incendii și mai mulți copaci au fost găuriți și otrăviți. Proprietara terenului, Maria Cocoru, mătușa lui Petrică Băjenaru, un personaj cu foarte mare greutate în domeniul retrocedărilor, a fost deja de mai multe ori amendată pentru că taie și toaletează copaci fără aviz, dar nimic nu pare să oprească dezastrul ecologic. 

Parcul IOR, care este amenajat încă din anul 1980, a pierdut în 2005 aproximativ 12 hectare. Deși controversata retrocedare a terenului a fost contestată în instanță, situația nu a putut fi schimbată.

Despre dezastrul ecologic din apropierea Parcului IOR, Gândul a scris încă de anul trecut (informații detaliate AICI). Imaginile prezentate de Gândul în august arătau copacii găuriți, cel mai probabil cu o bormașină, sau arși în incendii. Deși proprietara terenului a fost amendată și obligată să readucă terenul la starea inițială, o lună mai târziu, alți copaci erau arși în incendii (mai multe informații AICI).

La cinci luni de atunci, situația s-a agravat, cu toate amenzile date de autorități. După pârjoliri și otrăvirea copacilor, zeci de arbori au fost puși la pământ.

Zeci de arbori de pe bucata retrocedată din Parcul IOR au fost tăiați

„Toți copacii sunt uscați, nu mai e nimic verde. Acum îi și taie”

Terenul cu sute de pini, plopi, frasini și stejari este acum plin de cioate, în jurul cărora au rămas crengile tăiate.

Locuitorii din zonă spun că defrișarea are loc de mai bine de două săptămâni.

„Cea mai mare porcărie care s-a putut face. Stau în cartierul acesta de 60 de ani. Toți sunt uscați, iar înainte era verde, frumos. Acum, am văzut că au și început să taie, dar probabil că cineva i-a prins și au încetat să mai taie. O fi chemat poliția sau nu știu ce s-a întâmplat. Toți sunt uscați pe aici, nu mai este nimic verde”, a spus o femeie care locuiește în apropierea Parcului IOR.

„Suntem triști că se întâmplă ceea ce se întâmplă. S-a câștigat procesul deja și, din păcate, nu se mai poate face nimic. Au fost și găuriți copacii. Am văzut că se face, dar înțeleg că este o practică a dezvoltatorului. Vor să facă un parc de distracții. Se taie de vreo două săptămâni. Foarte, foarte mult se taie”, a spus o altă femeie care locuiește în zonă.

„Este o activitate concertată de distrugere a vegetației”

Vicepreședintele Fundației Eco-Civica, Dan Trifu, a spus, pentru Gândul, că în ultima perioadă a făcut două sesizări către Garda de Mediu.

Legea pentru protecția mediului spune că schimbarea de destinație a terenurilor amenajate ca spațiu verde sau prevăzute ca atare în documentațiile urbanistice este interzisă indiferent de regimul juridic al acestora. Așadar, chiar dacă ești proprietar particular, chiar dacă terenul tău nu figureazaă, ca atare, în documentațiile urbanistice, dar el este amenajat ca spațiu verde, nu ai voie să îi schimbi destinația.

Parcul IOR este amenajat – și sunt actele în arhiva primăriei – din anii 1980. Curtea Constituțională și Constituția României spun foarte clar că nu se aplică retroactiv nicio lege în România. Parcul este amenajat din anii 1980 și tu spui în anul 2014 că faci referiri la curți – construcții. Oricum, nu s-ar putea aplica. Noțiunea de curți – construcții se referă la întreg orașul, iar în Ordinul 534/2001 cu privire la normele de aplicare ale cadastrului, se spune foarte clar că fabricile, grădinile zoologice, parcurile, bazele sportive și altele fac parte din categoria curți – construcții”, explică Dan Trifu.

În partea din Parcul IOR retrocedată, zeci de copaci au fost deja tăiați. Vicepreședintele Fundației Eco-Civica spune că motivul pentru care crengile arborilor tăiați au fost lăsate pe loc ar fi faptul că transportul masei lemnoase fără documente de proveniență este considerat infracțiune.

Din Codul Silvic, s-a scos tăierea vegetației urbane din categoria supusă infracțiunii, dar au uitat să scoată și transportul masei lemnoase.

Este o activitate concertată de distrugere a întregii vegetații, pentru a motiva că nu mai sunt arbori pe teren și că nu mai e spațiu verde. Acel teren nu-și va pierde însă niciodată statutul de spațiu verde de parc„, a spus Dan Trifu.

Vicepreședintele Fundației Eco-Civica susține că ce s-a întâmplat în zona retrocedată din Parcul IOR este ”o crimă de mediu” și intră în categoria tertipurilor folosite de proprietarii terenurilor care vor să construiască și nu pot atât timp cât zona este amenajată ca spațiu verde.

Proprietara terenului din Parcul IOR, amendată pentru tăierea copacilor

Direcția de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului București a precizat, la solicitarea Gândul, că nu s-a emis aviz de defrișare pentru spațiul verde din zona retrocedată a Parcului IOR.

Conform evidențelor de la nivelul Direcției de Mediu, pentru arborii situați în zona retrocedată a Parcului IOR, nu au fost emise avize de specialitate (toaletări, defrișări).

În perioada 2021-2022, Direcția de Mediu a primit mai multe petiții de la cetățeni care sesizau afectarea arborilor din zona menționată, prin defrișări de arbori, turnarea unor substanțe chimice prin orificii realizate la baza trunchiurilor arborilor, care să determine uscarea acestora”, potrivit Direcției de Mediu.

Proprietara terenului de 12 hectare retrocedat din Parcul IOR a fost amendată pentru defrișarea sau toaletarea arborilor fără aviz emis de Direcția de Mediu, dar și pentru că nu a adunat gunoiul de pe teren și nu și-a împrejmuit proprietatea.

”Aspectele sesizate de cetățeni au fost verificate în teren de personalul de specialitate din cadrul Direcției de Mediu, iar aspectele constatate au fost comunicate Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București, pentru efectuarea verificărilor corespunzătoare și aplicarea măsurilor prevăzute de legislația în vigoare.

Conform informațiilor primite de la Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București, proprietara terenului a fost sancționată contravențional cu amendă pentru defrișarea/toaletarea arborilor fără aviz de specialitate emis de Primăria Municipiului București și pentru neîndeplinirea obligației de salubrizare și împrejmuire a terenului respectiv”, a precizat Direcția de Mediu în răspunsul transmis la solicitarea Gândul.

Amenzile nu au oprit defrișările ilegale din fosta bucată de parc

Potrivit Poliției Locale a Municipiului București, Serviciul Control Ecologie și Protecția Mediului din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București (DGPLCMB) a primit, în ultimii zece ani, 5 sesizări referitoare la defrișări de vegetație în Parcul IOR. Prima sesizare a fost înregistrată în luna martie 2021, pentru mai multe tăieri de arbori din parc.

„În urma verificărilor efectuate de către polițiști locali din cadrul Serviciului Control Ecologie și Protecția Mediului, proprietarul terenului – persoană fizică – a fost sancționat contravențional cu amendă, conform prevederilor HCGMB 304/2009 privind aprobarea normelor de protecție a spațiilor verzi pe teritoriul Municipiului București, pentru defrișarea a doi arbori și toaletarea – fără aviz de specialitate emis de către Direcția de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului București – a altuia.

În intervalul 22.06.2022 – 01.07.2022, Direcția de Mediu din cadrul PMB a direcționat către DGPLCMB alte patru sesizări referitoare la „defrișarea și otrăvirea copacilor din zona retrocedată IOR”, se arată în răspunsul Poliției Locale a Municipiului București, pentru Gândul.

Polițiștii locali care au făcut verificări, în 5 iulie 2022, pe terenul retrocedat din Parcul IOR nu au putut stabili motivele care au dus la degradarea biologică a arborilor și nici nu au constatat defrișări. În urma verificărilor, au fost sesizate Garda de Mediu și Poliția Română.

”În data de 26 iulie 2022, proprietarul terenului respectiv a mai fost sancționat de către polițiștii locali ai DGPLCMB, cu două amenzi în valoare totală de 11.000 de lei, pentru că nu a luat măsuri de împrejmuire (5.000 de lei ) și de salubrizare a terenului respectiv (6.000 de lei), obligații prevăzute de HCGMB 120/2010 și OUG 195/2005.

La începutul acestui an, pentru defrișări ilegale, proprietarul terenului a fost sancționat contravențional de Poliția Locală Sector 3. Având în vedere că pentru aceeași faptă nu pot fi aplicate mai multe sancțiuni – conform OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor -, DGPLCMB nu a putut aplicat amenzi”, a precizat Poliția Locală a Municipiului București, în răspunsul transmis la solicitarea Gândul.

Și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, spune că pe terenul de 12 hectare retrocedat din Parcul IOR se taie copaci.Deși proprietara terenului a fost amendat de multe ori, defrișările continuă.

„Așa-zișii proprietari au venit și au început să defrișeze aici, taie copaci, e plin de cioate. Am avut zece ani de proces cu așa-zișii proprietari. Instanța a constatat că Primăria Sector 3 nu are calitate în acest dosar pentru că nu a fost niciodată administrată de Primăria Sector 3 această bucată de teren. Singurul care ar putea să acționeze în instanță și să recupereze această parte semnificativă de parc este Primăria Generală”, a spus Robert Negoiță într-un video postat pe pagina sa de Facebook.

După ce a pierdut definitiv procesul, în octombrie 2022, pe motiv că nu a fost niciodată proprietarul sau administratorul acelei părți din Parcul IOR și deci nu poate contesta decizia de retrocedare, Primăria Sectorului 3 a făcut un apel la Primăria Capitalei, care a deținut terenul, să salveze cele 12 hectare. Primarul Sectorului 3 susține că Primăria Capitalei poate solicita anularea dispoziției de restituire în natură.

Miza unui teren fără copaci în apropierea unuia dintre cele mai mari parcuri

Cele 12 hectare de teren retrocedate în urmă cu 18 ani au ajuns acum zona cangrenată din Parcul IOR. Când totul de jur-împrejur este verde, iar într-un an sunt copaci otrăviți, cinci incendii și defrișări care afectează mii de metri pătrați de vegetație doar de pe terenul retrocedat de 12 hectare, apar suspiciuni legate de alte interese decât cele de a păstra zona ca spațiu verde, așa cum obligă legea.

Vicepreședintele Fundației Eco-Civica spunea că pe acest teren se dorește construirea unui parc de distracții.

În zona retrocedată a Parcului IOR din București a apărut un panou din care rezultă că aici se dorește construirea unui parc de distracții „Disney Mania”, care ar urma să fie finalizat în trei ani.

Istoria retrocedării controversate a celor 12 hectare din Parcul IOR

Parcul IOR a pierdut, în 2005, o suprafață de 12 hectare, cuprinsă între bulevardele Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuși și malul lacului.

”Terenurile situate în Bucureşti, str. Liviu Rebreanu F.N sector 3, Lotul 71 – în suprafaţa de 112.399,19 mp și Lotul 16 – în suprafaţa de 10.127,43 mp au fost restituite în natură, pe vechiul amplasament, în proprietatea doamnei Maria COCORU în baza Dispoziţiei Primarului General – Adriean Videanu nr. 4333/18.05.2005, respectiv4334/18.05.2005″, se arăta într-un comunicat din 2013 al Primăriei Sectorului 3, care atunci a pus și panouri pe care scria că acolo este zonă retrocedată, după ce oamenii au reclamat gunoaiele adunate.

Primul proprietar ar fi fost un bărbat care la acea vreme avea 91 de ani. La scurt timp, acesta i-a cedat drepturile litigioase Mariei Cocoru.

În 2005, în timpul mandatului primarului Adriean Videanu, s-a decis, în Comisia pentru Legea 10, condusă la acea vreme de viceprimarul Ludovic Orban, punerea în posesie cu cele 12 hectare de teren din Parcul IOR a Mariei Cocoru.

Ulterior, Primăria Sectorului 3 a cerut în instanță anularea titlului de proprietate şi punerea în posesie pentru cele 12 hectare retrocedate din Parcul IOR. Primăria Sectorului 3 a obținut câștig de cauză la Curtea de Apel București, dar a pierdut definitiv procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție, după mulți ani de judecată.

Cine este în spatele proprietarei din acte a terenului de 12 hectare din Parcul IOR

Maria Cocoru este proprietara din acte a terenului retrocedat în 2005 de Primăria Capitalei, al cărui nume apare și în procesul cu Primăria Sectorului 3.

Gândul a aflat că Maria Cocoru este mătușa lui Petrică Băjenaru, un personaj mai puţin cunoscut, dar cu foarte mare greutate în domeniul retrocedărilor.

Petrică Băjenaru, nepotul Mariei Cocoru, proprietara din acte a terenului de 12 hectare retrocedat din Parcul IOR. Sursa – Cancan

Despre Petrică Băjenaru, Cancan scria în 2017 că ar deține 13 hectare din Parcul Titan și că fi fost implicat în tranzacţia Park Lake, din care ar fi obţinut 65 de milioane de euro. Mai mult, Băjenaru ar fi obţinut şi terenul pe care se află Şcoala Ilioara, pe care ar fi cerut la acel moment 25 de milioane de euro.

În imaginile publicate atunci de Cancan, mașinile lui Petrică Băjenaru erau surprinse în fața casei Mariei Cocoru, proprietara din acte a celor 12 hectare de teren din Parcul IOR.

Mașina lui Petrică Băjenaru este parcată în fața casei Mariei Cocoru, mătușa sa și proprietara din acte a terenului de 12 hectare retrocedat din Parcul IOR. Sursa: Cancan

Petrică Băjenaru ar mai fi deţinut 25 de terenuri din Floreasca, inclusiv unele despre care a scris şi RISE PROJECT.

Terenurile pe care le-ar deține Petrică Băjenaru. Sursa – Rise Project

CITEȘTE ȘI:

Dezastru ecologic în apropierea Parcului IOR. Cine este omul din spatele celor 12 hectare retrocedate, unde sute de copaci au fost găuriți și s-au uscat – EXCLUSIV FOTO – VIDEO

EXCLUSIV VIDEO | Dezastrul ecologic din apropierea Parcului IOR continuă și după ce cazul a ajuns la Poliție. Garda de Mediu nu știe încă ce substanță a otrăvit copacii găuriți: ”Am mai sancționat o dată proprietarul”

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid