VIDEO & FOTO | Cum arată „prima autostradă nemțească din România”. Lucrarea va fi dată în curând în folosință

Publicat: 14 12. 2021, 14:38

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, a precizat că a făcut o ultimă vizită pe șantierul drumului expres dintre Giurgiu și vama cu Bulgaria, despre care spune că este „prima autostradă nemțească”, datorită tehnologiei de așternere a betonului.

„Ultima vizită înainte de darea în trafic, pe șantierul drumului de intrare în țară, dinspre Bulgaria (Drum de legătură DN5 – Șoseaua de Centură – Pod Prieteniei)”, a scris pe Facebook secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu.

Potrivit demnitarului, acesta este stadiul lucrării de infrastructură:

  • Marcajul rutier este efectuat pe 90% din lucrare.
  • Continuă montarea panourilor anti-orbire.
  • A fost finalizată montarea parapetului median.
  • Continuă montarea parapetului metalic de protecție.
  • S-a finalizat asfaltarea giratoriului din proximitatea punctului vamal Giurgiu și continuă montarea sistemului de iluminat, a semnalizării verticale, precum și a pavajului din interiorul giratoriului.

„Este prima „autostradă nemțească” din România, un drum expres realizat din beton rutier, care s-a așternut prin turnare continuă”, mai anunță Scrioșteanu.

Lucrarea costă 106 milioane de lei, din fonduri nerambursabile

Potrivit acestuia, antreprenorul lucrării este SC PORR CONSTRUCT, iar valoarea contractului a fost de 106,6 milioane de lei, fără TVA. Durata execuției obiectivului, conform contract, este 18 luni.

Finanțarea lucrării a fost asigurată din fonduri europene nerambursabile.

„Drumul de legătură DN 5 km 60+500 – Șoseaua de Centură – Pod Prieteniei km 61+400, în lungime 5,72 km, are scopul de a asigura conexiunea rutieră între DN5 si punctul de trecere a frontierei Giurgiu. Acesta se desprinde din DN 5, la km 56+197, printr-o intersecție giratorie și continuă spre sud, intersectându-se cu DN 5 și DJ 507, printr-un alt sens giratoriu la km 62+404. Drumul ajunge în sensul giratoriu de la punctul vamal prin Strada Unirii, fiind executat la 4 benzi, două pe fiecare sens, cu aceeași structură ca a variantei ocolitoare”, mai precizează secretarul de stat.

Se va da în exploatare în jurul datei de 20 decembrie

Drumul a fost filmat recent cu o dronă de către cei de la Asociația Pro Infrastructură.

„Constructorul (PORR) își menține promisiunea de a da în exploatare, în jurul datei de 20 decembrie, cei 5,72 km ai drumului național cu două benzi pe sens și parapet median, dar finalizarea va veni în primăvară, fiind multe “mărunțișuri” de terminat în afara părții carosabile.

Tronsonul aduce în premieră în România o tehnologie nemțească de așternere a betonului rutier, suprafață mai puțin obișnuită pentru șoferii români. Da, betonul rutier se așterne la fel ca asfaltul, nu se toarnă. Sperăm să fie un exemplu de succes și soluția să fie implementată și pe alte segmente cu trafic greu foarte intens”, relatează cei de la Pro Infrastructură.