VIDEO | Igor Bergler, invitat la podcastul Altceva: ”Vom scoate primul roman grafic românesc de anvergură”

Publicat: 15 10. 2023, 15:27
Actualizat: 15 10. 2023, 16:51

This browser does not support the video element.

Scriitorul Igor Bergler este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA care a fost difuzat sâmbătă, 14 octombrie, începând cu ora 19:00.

Igor Bergler a vorbit, printre altele și despre piața de carte din Statele Unite ale Americii, despre motivul pentru care nu există aproape deloc autori străini traduși în limba engleză în America.

Igor  Bergler: ”Suntem deschizător de drumuri și asta e bine, iată că acum voi mai deschide un drum. Vom scoate primul roman grafic românesc de anvergură. Biblia Pierdută va fi roman grafic”.

Adrian Artene: ”Știu că există interes din partea unei agenții americane pentru Biblia pierdută, roman grafic”.

Igor Bergler: ”De fapt ei mi-au spus să o fac. Cărțile mele se vând în America, dar nu în engleză, sunt în spaniolă. Este foarte greu să pătrunzi pe piața americană în limba engleză și să traducă cineva. Cum este foarte greu să pătrunzi pe piața americană, doar 2% sunt traduceri în America. Până acum 10 ani nu exista Jules Verne tradus”.

Adrian Artene: ”Este o piață care are ușile închise pentru autori din afara indistriei?”

Igor Bergler: ”Din afara limbii engleze. Nu le plac traducerile, nu au traducători profesioniști, nu îi interesează. În America costă enorm, poți să iei și 50 de dolari pe pagina de traducere. Este foarte scump. Și atunci agenții mi-au zis: fă romanul grafic!”

Cine este Igor Bergler

Cărțile „Biblia pierdută”, „Testamentul lui Abraham” și ”Minciuna lui Michelangelo”, care poartă semnătura lui Igor Bergler, au devenit în ultimii ani best-sellere. Ele au fost vândute în aproape 1 milion de exemplare, fiind traduse în 35 de țări.

Născut pe 21 septembrie 1970, Bergler este regizor, critic de film și specialist în marketing. De asemenea, este doctor în Naratologie si în Științe Economice și a fost de-a lungul timpului visiting professor la diverse universități.

Și-a petrecut copilăria la Timișoara, unde a absolvit liceul „C. D. Loga”. A intrat la Politehnică în 1989, dar revoluția, după cum el însuși mărturisește, i-a schimbat viața. A plecat la București, unde a studiat mai întâi Regie de film, apoi Scenaristică și filmologie la ATF (în prezent UNATC), după care a fost admis în urma unui examen la DFFB (Academia de Film și Televiziune din Berlin).

A realizat 12 filme (scurt și mediu metraje) și două lungmetraje, printre care primul film produs vreodată de o televiziune particulară din România, „Gambitul Damei” (1995) și ceea ce presa a numit primul thriller românesc, „Porțile” (1996).

În 2015, a publicat ”Biblia pierdută”, prima carte din seria Charles Baker. Aceasta a depășit toate recordurile de vânzări, până în acest moment fiind cumpărată de peste 400.000 de cititori. Ulterior, ”Testamentul lui Ahraham” s-a vândut în 350.000 de exemplare, iar ”Minciuna lui Michelangelor” a epuizat, în doar doi ani, un tiraj de 150.000. Toate cele trei volume au obținut cel mai important premiu al celui mai mare eveniment editorial din România, Târgul de carte Gaudeamus.

Până acum drepturile pentru „Biblia pierdută” au fost vândute în 35 de țări de țări, fenomen fără precedent pentru o carte scrisă în limba română.

De asemenea, o agenție americană s-a arătat interesată să cumpere drepturile de publicare a „Testamentului lui Abraham”, dar și pentru cel de-al treilea volum din seria Charles Baker, „Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări” (carte apărută în 2021).

Urmărește podcastul integral cu Igor Bergler doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.