VIDEO | Kelemen Hunor: „România nedeclarată, în acest moment, este, într-un fel, un paradis fiscal. Noi în continuare suntem sub media europeană când e vorba de colectare, mai ales din TVA a banilor la buget”

Publicat: 12 07. 2022, 22:20
Actualizat: 12 07. 2022, 22:46

This browser does not support the video element.

Vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, a vorbit, marți, la B1 TV, despre modificările fiscale pregătite de coaliție, o parte dintre ele urmând să intre în vigoare chiar de luna viitoare. În acest context, oficialul a precizat că „România nedeclarată, în acest moment, este, într-un fel, un paradis fiscal”, în contextul în care oamenii găsesc în permanență metode prin care să nu respecte regulile.

„Au fost și sunt câteva exemple pe care trebuie să le elimini. Eu sunt convins că cei care au fost foarte corecți, vor lucra în continuare. La ce mă refer: există în București, există în țară câteva cazuri unde 20-30 de microîntreprinderi pe o singură persoană, fără niciun angajat, cu un rulaj de un milion pe fiecare, cu taxe minime, de 3%, și proprietar peste jumătate de cartier de blocuri construite. Nici asta nu este corect. Acele chestiuni care apar permanent trebuie cumva filtrate, trebuie rearanjate din când în când”, a afirmat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a precizat că „de fiecare dată oamenii găsesc portițe” pentru a fenta sistemul, însă autoritățile încearcă să reducă pe cât de mult posibil aceste situații.

„Nu e vorba să lovești în microîntreprinderi, nu e vorba să lovești în economie, dar de fiecare dată oamenii găsesc portițe mici, sunt inventivi, sau chiar portiție mari de data aceasta, și încercăm să reducem aceste posibilități. România nedeclarat, în acest moment, este, într-un fel, un paradis fiscal, că 5% duble-dividende unde mai găsiți în zona noastră? E bine să fii atractiv pentru investitori mici, mari, foarte mari. Pe zona de microîntreprinderi, unde mai vezi că poți să ai câte microîntreprinderi vrei, fără niciun angajat?”, a precizat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă această epocă s-a încheiat și nu trebuie să mai fim atât de atractivi pentru investitori, vicepremierul a afirmat că acest lucru trebuie menținut în continuare.

„Nu, trebuie să fim atractivi și, de aceea, eu am respins să trecem la impozit progresiv, de aceea am spus că nici la dividende nu trebuie să mergem mult prea mult, 5% nu e OK, hai să mergem la 8%. Și eu aș mai fi vrut, dar nu s-a putut, să mergem și pe o taxă de solidaritate sau o suprataxare pe anumite firme, pe anumite zone, acolo unde au făcut un profit, un extra-profit, față de 2019, că trebuie să găsești un moment de raportare, și să dăm pentru un an, doi ani, o astfel de soluție ca să avem bani, fiindcă în pandemie erau câteva ramuri industriale, economice, care au câștigat.

Noi în continuare suntem sub media europeană când e vorba de colectarea, mai ales, din TVA a banilor la buget, și acolo trebuie să facem un efort. Noi nu am făcut din păcate până acum și este în curs de a realiza facturarea electronică”, a menționat Kelemen Hunor.