VIDEO | Lucian Bode: „Obiectivul de aderare a României la Spaţiul Schengen este un obiectiv de ţară. Am arătat că suntem pregătiți să gestionăm, în condiții de securitate, frontierele externe ale Uniunii Europene”

Publicat: 07 10. 2022, 00:17
Actualizat: 07 10. 2022, 00:18

This browser does not support the video element.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a vorbit, joi, despre aderarea României la Spațiul Schengen, lucru pe care îl consideră „un obiectiv de ţară”, afirmând că „toate trebuie să concure la acest obiectiv major”. Oficialul a precizat că are emoţii în privința acestui aspect, în condițiile în care săptămâna viitoare va avea loc vizita experţilor din statele membre.

„Obiectivul de aderare a României la Spaţiul Schengen este un obiectiv de ţară. În consecinţă, tot ceea ce vom face noi, ministerul Afacerilor Interne, ministerul Transporturilor, ministerul Finanţelor, celelalte structuri ale statului implicate la nivel tehnic, la nivel diplomatic, de la preşedintele României total implicat în acest demers, primul-ministru, europarlamentarii noştri, toate trebuie să concure la acest obiectiv major.

Sigur că am emoţii, pentru că pe calendar urmează vizita experţilor din statele membre, săptămâna viitoare. Experții vor face vizite şi verificări la sediile unor subunităţi ale ministerului de Interne, vor face vizite şi verificări în teren, în frontieră.

Vor avea sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu personalul Ministerul Afacerilor Interne, privind aplicarea acquis-ului Schengen, privind cunoaşterea legislaţiei generale, cunoașterea procedurilor Schengen, cunoașterea modalităților de aplicare a procedurilor de operare, a mijloacelor și a dotărilor tehnice”, a declarat Lucian Bode.

Lucian Bode a precizat că vizita de săptămâna viitoare a experţilor din statele membre este un exerciţiu voluntar şi că 13 specialişti vor fi prezenţi în România.

„Această vizită este un exerciţiu voluntar. Am fost de acord cu acest exerciţiu, în condiţiile în care pe tot ce înseamnă proceduri de acceptare în Spaţiul Schengen, România îndeplineşte toate condiţiile, lipseşte o singură decizie – decizia care se ia în unanimitatea consiliului JAI – şi sperăm că această decizie se va lua anul acesta. Sunt specialişti proveniți din 13 ţări, din cele 26 membre ale Spaţiului Schengen, respectiv din partea Comisiei.

Vor verifica managementul frontierelor, cooperarea poliţienească şi returnarea pe zona de migraţie și azil. În luna martie, România și Bulgaria au acceptat această vizită voluntară a experților, tocmai pentru că vrem să arătăm încă o dată că România este pregătită din punct de vedere tehnic să adere la Spațiul Schengen”, a precizat Lucian Bode.

Ministrul de Interne a afirmat că țara noastră a avut mult de pierdut în toată această perioadă în care a fost ținută în afara Spațiului Schengen, menționând că „România trebuie să primească ceea ce i se cuvine”.

„Din punct de vedere politic, din punct de vedere al obligațiilor pe care România și le asumă – România își asumă aceste obligații de 10 ani de zile. Nu putem să calculăm cât a pierdut România fiind ținută în afara Spațiului Schengen. România gestionează 2.070 de kilometri de frontieră a Uniunii Europene fără incidente. A arătat acest lucru, mai cu seamă după 24 februarie, după izbucnirea conflictului din Ucraina.

Am arătat că suntem pregătiți să gestionăm, în condiții de securitate, frontierele externe ale Uniunii Europene. În acest moment, România trebuie să primească ceea ce i se cuvine, și-anume un echilibru între obligațiile asumate și respectate și drepturile care i se cuvin”, a menționat Bode.