VIDEO Marcel Boloș: Mă uit cu invidie la Italia, care este deja la 10% din PNRR. România are obiective fixate care puteau să se regăsească în politica de coeziune

Publicat: 14 05. 2022, 00:56
Actualizat: 14 05. 2022, 01:15

This browser does not support the video element.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, vineri, la Digi24, că invidiază Italia, țară care a implementat deja 10% din PNRR, în comparație cu România. De asemenea, oficialul a precizat că sistemul de irigaţii pentru agricultură este un obiectiv al României care lipseşte din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Deși nu consideră că PNRR a fost negociat prost, Marcel Boloş a declarat că trebuie accelerate procedurile de implementare ale Planului Național de Redresare și Reziliență.

”Nu pot să spun acest lucru, spun doar că suntem la ceva timp distanţă de aprobarea pe care a dat-o Comisia Europeană şi mă uit cu invidie, dacă vreți, la Italia, care deja este la 10% din PNRR şi a început implementarea pe proiecte. Noi avem de implementat Planul Naţional şi aşa cum este el acum, în stadiul în care este el acum, noi trebuie să accelerăm tot ceea ce înseamnă proceduri de implementare”, a declarat Marcel Boloş.

Potrivit ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, România are are unele obiective care ar fi putut să se regăsească în politica de coeziune. Boloș a mai precizat și că a comparat PNNR-ul României cu cel al altor state membre, care și-au fixat obiective majore pentru a-și crește capacitatea de reziliență și dezvoltare economică.

”Când ne întoarcem la România, are obiective fixate care puteau să se regăsească în politica de coeziune foarte bine şi să nu pornim la drum. Vă dau un exemplu, digitalizarea ONG-urilor, care este un obiectiv frumos şi pe care ni-l dorim, să avem o societate civilă cât mai puternică. Dar putea să fie în politica de coeziune şi să urmărim prin PNRR obiectivele mari de ţară, care să ducă cu adevărat la dezvoltarea economică a României”, a declarat Marcel Boloş.

Întrebat ce obiective ar lipsi din PNRR, Marcel Boloş a precizat că este dificil de precizat acest lucru, în contextul în care trebuie fixate propriile ținte. Ministrul a dat drept exemplu, totuși, investiţiile în sistemul de irigaţii.

”Dorim să valorificăm potenţialul agricol al României, ştim că avem o zonă cu un potenţial foarte bun pe zona agricolă şi că ne lipseşte ceva şi acel ceva este sistemul de irigaţii. Avem la îndemână sistemele moderne de investiţii pe care fiecare stat membru le-a ştiut şi aici depindea de noi, de felul în care ştiam să punem pe masă o soluţie modernă pentru ceea ce înseamnă potenţialul agricol al României şi să îl valorificăm, astfel încât astăzi să nu fim în situaţia să trăim din produse importate”, a declarat Marcel Boloş.

Cu toate acestea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a afirmat că nu poate să dea vina pe cineva pentru lipsurile din PNRR-ul României. Potrivit lui Marcel Boloș, negocierile și cererea trebuie făcute astfel încât să fie în concordanţă cu ceea ce urmăreşte statul membru.