VIDEO | Marius Budăi: „Nu putem repara peste noapte ce au stricat Orban, Cîțu etc. La ministerul Muncii avem bani suplimentari, care vin în sprijinul angajaților, și creăm, împreună cu angajatorii, alte locuri de muncă”

Publicat: 18 08. 2022, 14:44
Actualizat: 18 08. 2022, 14:55

This browser does not support the video element.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit, marți, la Antena3, despre noua formă a ordonanței de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Social-democratul a precizat că la ministerul Muncii există bani suplimentari, „care vin în sprijinul angajaților, dar și al angajatorilor”, iar autoritățile încearcă să găsească soluții potrivite pentru toate categoriile de personal.

„Ceea ce face guvernul acum, în acest guvern format din PSD, PNL, UDMR, minorități – încercăm să reparăm ce a făcut prost și rău sau ce au făcut – că au fost mai multe guverne – guvernele anterioare, în perioada 2020-2021. Acum, fără nicio scuză, dar eu cred că suntem cu toții realiști că nu putem repara peste noapte ce au stricat Orban, Cîțu etc. Nu putem, efectiv nu se poate. Noi, Guvernul, ne facem treaba. Încercăm și am început, în primul rând, cu cei din mediul privat. (…)

Suntem într-o construcție, suntem într-o perioadă în care nu este tocmai confortabil, nu numai pentru România, ci la nivel mondial. Grija Guvernului trebuie să fie îndreptată către oameni. Tocmai acum, s-a aprobat, astăzi, rectificarea bugetară. La ministerul Muncii avem bani suplimentari, astfel încât compensiile care vin în sprijinul angajaților, dar și al angajatorilor, pentru a-i sprijini pe angajatori, în primul rând, să-și apere actualele locuri de muncă și creăm, împreună cu angajatorii, alte locuri de muncă.

Sunt acele convenții cu subvenția de 2.250 de lei lunar, pentru a forma un mucenic, de exemplu. Deci suntem într-o dinamică și încercăm, în paralel, să venim și în sprijinul mediului de afaceri și al angajaților din privat și al angajaților din mediul bugetar, pentru că noi suntem promotorii ideii că toți sunt cetățeni ai României și nu unii sunt mai cu moț și alții mai fără moț”, a afirmat Marius Budăi.

Întrebat de ce pentru unii angajați, precum profesori sau polțiști, majorările salariale sunt destul de mici, Marius Budăi a explicat că „dacă sunt sume așa de mici, asta înseamnă că sunt persoane care deja s-au apropiat foarte mult de ceea ce înseamnă nivelul de salarizare prevăzut în legea 153”.

„Vă reamintesc că în sistemul de educație s-a mai primit o pătrime, începând cu 1 ianuarie, în acest an, și au primit cei din educație, din asistență socială, și cei din sanitar, nu personalul medical. Deci a mai fost o majorare, la început de an, pentru aceste categorii de persoane. Posibil să fie astfel de sume, au fost aceste majorări succesive.

Noi facem toate eforturile ca pentru toate categoriile de personal, dar mai ales în situații de criză, pentru acele categorii vulnerabile, să identificăm măsuri, și nu numai să identificăm, ci să le și le aplicăm”, a precizat Marius Budăi.