VIDEO | Premiul Nobel pentru Pace 2021. Jurnaliștii Maria Ressa și Dmitry Muratov, recompensați pentru ”lupta lor curajoasă în favoarea libertăţii de expresie”

Publicat: 08 10. 2021, 13:31
Premiul Nobel pentru Pace 2021 | Foto - Profimedia Images

Comitetul Nobel norvegian a acordat Premiul Nobel pentru Pace 2021 jurnaliștilor Maria Ressa și lui Dmitri Muratov, pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, ”condiție prealabilă pentru democrație și o pace durabilă”. 

Potrivit reprezentanților Comitetului Nobel, Maria Ressa și Dmitry Muratov sunt reprezentanți ai tuturor jurnaliștilor care susțin acest ideal nobil într-o lume în care democrația și libertatea presei înfruntă condiții din ce în ce mai nefavorabile.

”Jurnalismul gratuit, independent și bazat pe fapte servește pentru a proteja împotriva abuzului de putere, a minciunilor și a propagandei de război. Comitetul Nobel norvegian este convins că libertatea de exprimare și libertatea informațiilor ajută la asigurarea unui public informat. Aceste drepturi sunt premise esențiale pentru democrație și protejează împotriva războiului și conflictelor. Acordarea Premiului Nobel pentru Pace Mariei Ressa și lui Dmitri Muratov este menită să sublinieze importanța protejării și apărării acestor drepturi fundamentale”, se menționează pe site-ul nobelprize.org.

Medalie de aur și peste 1,14 milioane de dolari

Premiul Nobel pentru Pace aduce câștigătorilor nu numai o medalie de aur, dar și peste 1,14 milioane de dolari, bani care vor fi împărțiți de Maria Ressa și Dmitri Muratov.

Suma provine dintr-un fond lăsat chiar de creatorul distincțiilor – inventatorul suedez Alfred Nobel, cel care a murit în 1895. Premiul Nobel pentru Pace este oferit de Comitetul Norvegian pentru Nobel, format din cinci membri aleşi de parlamentul norvegian pentru un mandat de şase ani, aceștia putând fi realeşi.

Medalia Premiului Nobel pentru Pace este realizată din aur masiv și reprezintă portretul lui Alfred Nobel. A fost concepută de sculptorul norvegian Gustav Vigeland.

”Fără libertatea de exprimare și libertatea presei, va fi dificil să promovăm cu succes fraternitatea dintre națiuni, dezarmarea și o ordine mondială mai bună pentru a reuși în timpul nostru. Prin urmare, acordarea acestui an a Premiului Nobel pentru Pace este ancorată ferm în prevederile testamentului lui Alfred Nobel”, a mai transmis Comitetul Nobel norvegian.