VIDEO | REVOLTĂ ÎN SERBIA. Protest de amploare și ciocniri violente la Belgrad între manifestanți și forțele de ordine/Vucic: „Nu e revoluție”

Publicat: 25 12. 2023, 09:10
REVOLTĂ ÎN SERBIA. Protest de amploare și ciocniri violente la Belgrad între manifestanți și forțele de ordine / Sursa FOTO: flickr.com

Manifestanţii care contestă rezultatele alegerilor legislative recente din Serbia au atacat duminică, 24 decembrie, primăria din Belgrad. Geamurile clădirii au fost sparte cu pietre, Poliția reușind cu greu să restabilească ordinea în zonă.

Protestatarii au aruncat în clădire cu pietre, beţe şi ouă, spărgând geamuri şi încercând să forţeze intrarea, dar au fost respinşi de forţele de poliţie din interior.

Scuturi și bătaie în toată regula

Poliţiştii, care au folosit în special spray cu piper, se aflau în faţa intrării principale a primăriei, protejaţi de scuturi. În jurul orei locale 22:00, manifestanţii au fost dispersaţi.

Srdjan Milivojevic şi Vladimir Obradovic, membri ai conducerii alianţei „Serbia împotriva Violenţei”, al doilea partid al țării, au încercat să deschidă uşa clădirii primăriei, dar nu au reuşit să intre în imobil.

Preşedintele Aleksandar Vucic, al cărui partid a fost declarat câştigător la alegerile legislative din 17 decembrie, a afirmat că autorităţile vor avea capacitatea de a aresta şi de a-i judeca pe cei responsabili pentru aceste incidente.

„Aceste scene sunt dramatice, dar nu este nicio revoluţie în derulare şi nu vor învinge. Nu trebuie să existe niciun dubiu asupra faptului că vom apăra voinţa poporului” – Aleksandr Vucic

Într-un comunicat, Ministerul de Interne a cerut demonstranţilor să nu recurgă la violenţe şi a asigurat că reprezentanţii Opoziţiei „au garantat că astfel de evenimente nu se vor mai produce”.

Se cere anularea alegerilor

Votul din 17 decembrie a atras critici pe scară largă după ce o echipă de observatori internaţionali – inclusiv reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) – a denunţat o serie de nereguli.

Mii de persoane s-au strâns duminică în centrul Belgradului pentru a cere anularea alegerilor parlamentare şi locale desfăşurate în urmă cu o săptămână, informează Reuters.

Partidul Progresist Sârb (SNS) s-a plasat pe prima poziţie, cu 46,72% din voturi, potrivit rezultatelor publicate de Comisia electorală naţională. Alianţa „Serbia Împotriva Violenţei” a ocupat poziţia a doua, cu 23,56% din voturi, iar pe locul al treilea s-a plasat Partidul Socialist din Serbia, cu 6,56% din sufragii.

Însă, scrutinul a suscitat numeroase critici după ce o echipă de observatori internaţionali, ce a inclus reprezentanţi ai OSCE, a denunţat o serie de „nereguli”, printre care cazuri de „cumpărare a voturilor”. De asemenea, printre neregulile semnalate figurează buletine de vot falsificate ce au fost găsite în mai multe urne de vot la Belgrad.

Șefa Opoziției, în greva foamei

Marinika Tepic („Serbia împotriva Violenţei”), de etnie română, pe care mulți o numesc șefa Opoziției din Serbia, a intrat în greva foamei de aproape o săptămână.

Ea cere anularea alegerilor. Deși partidul transmite că sănătatea îi este pusă în pericol, Tepic refuză să renunțe la forma de protest. „Încerc să nu mă gândesc la moarte. Nu o văd ca pe un sacrificiu, ci ca pe o luptă și o modalitate de a mă menține în viață”, a transmis Tepic.

În ultimii ani, Marinika Tepic a fost ținta mai multor atacuri dure din partea naționaliștilor sârbi. De altfel, regizorul Dragoslav Bokan, un apropiat al președintelui Aleksandar Vucic, a numit-o „dușman național”. În 2021, ea a fost catalogată „românca dușman al Serbiei și sârbilor”.

Chiar președintele Vucic a intervenit, atunci: „Condamn cu fermitate pe cei care jignesc pe cineva doar pentru că sunt de altă etnie, dar Marinika Tepic este o mincinoasă și a făcut totul împotriva statului nostru. Eu respect românii, ucrainenii, bosniacii și ungurii și nu permit nimănui să-i jignească pentru că au altă etnie”.

Parchetul de la Belgrad a anunţat sâmbătă, 23 decembrie 2023, că a solicitat Poliției să adune probe cu privire la acuzaţiile de fraudă comisă în timpul alegerilor.