VIDEO Sorin Cîmpeanu, despre notele din școli: „Evaluarea trebuie să se facă la nivel de competențe, și nu de cunoștințe. Aș vrea să micșorăm ponderea notelor, să ne concentrăm pe calitate”

Publicat: 23 05. 2022, 23:59
Actualizat: 24 05. 2022, 00:49

This browser does not support the video element.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, la B1 TV, că notele din sistemul de învățământ actual și-au pierdut foarte mult din relevanță, iar ponderea lor ar trebui diminuată. De asemenea, oficialul a precizat că, în prezent, în școli există o adevărată vânătoare de note, iar accentul ar trebui să se pună mai mult pe competențe.

„Învățământul trebuie să fie cu adevărat centrat pe elev, iar evaluarea să se facă la nivel de competențe, și nu de cunoștințe. Cunoștințele sunt doar o parte din ce e definit la nivel de competență. Pe lângă cunoștințe, avem nevoie de abilități și de atitudini. Ele se evaluează mult mai greu, mai dificil într-un sistem numeric, celebrele note. Și atunci aș vrea să micșorăm această pondere a notelor din procesul de pregătire, să ne concentrăm pe calitate, pe proces,  pe competențele care sunt utile copiilor în viața activă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Cu toate acestea, ministrul Educației a precizat că notele nu vor fi înlocuite, ci va fi micșorată ponderea pe care ele le au.

„Nu înlocuim notele, dar micșorăm ponderea pe care ele o au în sistemul românesc. Am ajuns să dă note copiilor de 5 ani. Am ajuns să notăm orice cu orice. De asta am introdus acum deja evaluările standardizate, care nu se finalizează cu note, nu generează ierarhizări sau clasificări. Sunt rapoarte narative, desriptice, care sunt puse la dispoziția profesorului, care-și poate construi un plan de învățare individualizat, care sunt puse la dispoziția părinților, în așa fel încât ei să poată avea un raport descriptiv, nu o notă care a devenit tot mai irelevantă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a afirmat că nu nota în sine trebuie să reprezinte un obiectiv, ci competența.

„Goana după note este un obiectiv pentru mulți copii, care n-au o vină prea mare. Mai degrabă, au vină părinții care-și obligă copiii – neapărat toți copiii să ia 9 și 10. Nu se poate așa ceva, nu toți copiii sunt de 9 sau 10. Nota nu trebuie să fie un obiectiv, ci competența”, a mai spus Cîmpeanu.

Oficialul a adăugat că este greșită învățarea în scopul obținerii unei note, în condițiile în care competența este cea care stabilește alfabetizarea funcțională.