VIDEO | Studenții indieni la Medicină, alungați din Ucraina de invazia ordonată de Vladimir Putin, au găsit adăpost la centrele din Snagov și Corbeanca

Publicat: 03 03. 2022, 16:24
Actualizat: 03 03. 2022, 16:43

This browser does not support the video element.

Foarte mulți studenți aflați la studii peste graniță au fost nevoiți să părăsească Ucraina și să se îndrepte spre țările vecine, ca apoi să își găsească un drum spre casă. După mai multe zile petrecute la graniță în frig și pe zăpadă, sute de studenți au ajuns în siguranță aproape de București, și au fost cazați în sălile de sport din Snagov și Corbeanca.

La Snagov, primarul susține că în doar câteva ore oamenii s-au mobilizat și au organizat un spațiu pentru a caza aproximativ 100 de refugiați.

„Avem în jur de 153 de refugiați, au venit în două etape. În prima seară am primit 101 refugiați, și în a doua seară 53, doar că o fată care era și cetățean american, ieri a reușit și a plecat în America”, explica edilul.

De jur împrejurul sălii sunt mese cu mâncare, pături, saltele și produse de igienă personală. Refugiații spun că de când se află în România se simt în siguranță și că le lipsește nimic.

„În acest moment mă simt în siguranță dar tot mă gândesc la studenții care sunt tot la graniță. Ei suferă. Ei stau acolo de 5-6 zile și se luptă pentru viața lor. Vreau doar să întreb ambasada ce face pentru noi”, spune una dintre studente.

Localnicii au răspuns prompt la apelul autorităților

Și în Corbeanca autoritățile s-au mobilizat în decursul câtorva ore. Duminică seara au ajuns primii 80 de studenți, iar acum sunt 350. Localnicii au răspuns prompt la apelul autorităților și până după-amiaza s-au mobilizat și au adus la sala de sport saltele, pături și mâncare.

Viceprimarul din Corbeanca, Adrian Snagoveanu susține că refugiaților nu le-a lipsit nimic și au avut un contact permanent cu cei de la Ambasadă.

„Și aseară și astăzi am pus la dispoziție și transport, autoritățile de la consulul Ambasadei Indiei au fost în permanență cu Prefectura Ilfov, în permanență cu noi în discuții. Astăzi am dus în jur de 50 de persoane, dumnealor ne-au asigurat că în maxim o zi-două vor pleca pentru că și cei de aici au aproape 4 zile și sunt nerăbdători să ajungă la casele lor”, spune primarul.

Redacția Gândul a încercat să contacteze Ambasada Indiei la București, pentru a afla când se vor organiza zboruri pentru repatrierea studenților, însă până la publicarea acestui material nu a primit niciun răspuns oficial.