VIDEO | Un urs tânăr a fost salvat de jandarmi în prima zi de Crăciun, după ce rămăsese prins într-un laț de sârmă. Cum s-a derulat intervenția de eliberare a animalului sălbatic

Publicat: 25 12. 2022, 16:48
Actualizat: 25 12. 2022, 16:50

This browser does not support the video element.

Un urs a fost salvat, duminică, în prima zi de Crăciun, de jandarmii bistriţeni, după ce a rămas prins într-un laţ de sârmă, într-o zonă nepopulată de pe raza ocolului silvic Bistriţa Bârgăului, după cum a anunțat Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Bistriţa-Năsăud.

IJJ Bistriţa-Năsăud a detaliat, pe contul de Facebook, cum s-a derulat intermenția la cazul mai puțin obișnuit, din dimineaţa de duminică, a jandarmilor din cadrul Detaşamentului 1 Mobil Bistriţa, un urs fiind prins într-un laţ de sârmă.

Specialiştii au estimat că ursul are vârsta de până la 2 ani şi aproximativ 80 de kilograme.

„Intervenţia a avut loc pe raza Ocolului Silvic Bistriţa Bârgăului, în zona numită Valea Munceilor din localitatea Bistriţa Bârgăului, înspre Colibiţa (pe partea stângă a DJ 172 D). La faţa locului, jandarmii au solicitat, conform procedurii, prezenţa medicului veterinar, a paznicului de vânătoare, a poliţiştilor din cadrul Biroului Arme şi Muniţii, respectiv a unui reprezentant din cadrul primăriei Bistriţa Bârgăului”, a informat IJJ.

Potrivit jandarmilor, zona unde a fost găsit ursul nu este una populată, ca urmare intervenţia nu a pus în pericol alte persoane. „Animalul a fost tranchilizat, apoi i s-a desfăcut laţul din zona bustulu, nu este rănit şi urmează să fie transportat la o altitudine mai ridicată din aceeaşi zonă şi eliberat”, au transmis reprezentanții IJJ Bistriţa-Năsăud.

În iulie anul trecut, autoritățile anunțau că urșii care trăiesc în România vor fi numărați prin metoda științifică bazată pe probe ADN, în cadrul unui proiect în valoare de 53,5 milioane lei, din fonduri europene. Demararea proiectului a fost anunțată în cadrul unei conferințe de presă comune a ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene de atunci, Cristian Ghinea.

Proiectul era anunțat în contextul mai multor atacuri ale urșilor, care au dus chiar la decesul victimelor. Obiectivul principal al proiectului este estimarea genetică a populației de urși bruni din Carpații României, dar vor fi puse în practică și alte măsuri prin care va putea fi implementat Planul Național de Acțiune pentru conservarea speciei de urs brun din România, au transmis oficialii.