Viitorul e aici! Inteligenţa ARTIFICIALĂ poate selecta organele pentru transplant cu o acurateţe mult mai mare decât cea a oamenilor

Publicat: 02 03. 2023, 10:51
Actualizat: 02 03. 2023, 11:01
Foto: Shutterstock

Viitorul e aici! Dacă la începutul anilor ’90, atunci când se difuza serialul Star Trek cu Patrick Stewart în rolul căpitanului navei Enterprise, Jean Luc Picard, doar puteam visa la discuții prin apeluri video, viteza foarte mare a internetului, comunicarea virtuală și multe ale lucruri din ”viitor”, iată că acel moment futuristic, ce părea extrem de îndepăratat, a ajuns în prezent.   

Ba mai mult decât atât, și în domeniul medical, lucrurile au evoluat enorm, tehnologia ajungând să facă parte din medicină, iar inteligența artificială să facă tot mai multe lucruri utile pentru a salva cât mai multe vieți.

Inteligenţa artificială poate selecta organele donatorilor pentru transplant cu o acurateţe mult mai mare decât cea a oamenilor, au declarat cercetătorii britanici în timp ce dezvoltă o nouă tehnologie.  Echipa din spatele acestei tehnologii, cunoscută sub numele de OrQA – Organ Quality Assessment (evaluarea calităţii organelor) – afirmă că aceasta ar putea duce la creşterea numărului de pacienţi care primesc transplanturi de rinichi cu până la 200 şi a celor care primesc transplanturi de ficat cu 100 în fiecare an în Marea Britanie, potrivit Independent.

”În prezent, atunci când un organ devine disponibil, acesta este evaluat de o echipă chirurgicală prin vedere, ceea ce înseamnă că, ocazional, organele vor fi considerate nepotrivite pentru transplant. Dezvoltăm un algoritm de învăţare automată profundă care va fi antrenat folosind mii de imagini de organe umane pentru a evalua imaginile organelor donatorilor mai eficient decât ceea ce poate vedea ochiul uman. Acest lucru va însemna, în cele din urmă, că un chirurg ar putea face o fotografie a organului donat, o va încărca în OrQA şi va primi un răspuns imediat cu privire la modul cel mai bun de utilizare a organului donat”, a explicat profesorul Hassan Ugail, director al centrului de calcul vizual de la Universitatea din Bradford, a cărui echipă proiectează analiza imaginilor, scrie Mediafax.

De asemenea, Ministrul Sănătăţii, Neil O’Brien, a declarat: ”Tehnologia are capacitatea de a revoluţiona modul în care îngrijim oamenii, iar această tehnologie de ultimă oră va îmbunătăţi serviciile de transplant de organe. Îi încurajez pe toţi să îşi înregistreze decizia de donare de organe. Împărtăşiţi-o cu familia, astfel încât cei dragi să vă urmeze dorinţele şi, sperăm, să salveze alte persoane”.