Ziua Mamei în Rusia | Vladimir Putin, întâlnire cu ”mamele de buzunar”: ”O selecție atentă, au fost invitate doar femei care au conexiuni cu guvernul”

Ziua Mamei în Rusia | Vladimir Putin, întâlnire cu ”mamele de buzunar”: ”O selecție atentă, au fost invitate doar femei care au conexiuni cu guvernul”
Vladimir Putin, alături de ”mamele de buzunar” | Foto - Profimedia Images
Publicat: 26/11/2022, 10:22
Actualizat: 26/11/2022, 10:27

Ziua Mamei va fi sărbătorită în Rusia duminică, 27 noiembrie, iar ”Țarul” de la Kremlin a punctat acest moment printr-o întâlnire cu unele dintre mamele soldaților ruși care luptă în ”operațiunea militară specială” declanșată pe 24 februarie.

Ziua Mamei – ultima duminică din luna noiembrie – a început să fie sărbătorită în 1998, atunci când a fost aprobată printr-o lege promulgată de Boris Elțîn.

Totuși, criticii îl acuză pe președintele Putin că anul acesta ar fi ”regizat” această întâlnire, staff-ul său alegând cu atenție femeile care au participat la discuții, tocmai pentru a nu avea loc incidente nedorite și pentru a nu apărea întrebări incomode.

Întâlnirea a avut loc la reședința din afara Moscovei a lui Vladimir Putin, acesta transmițând că sărbătorirea Zilei Mamei, anul acesta, ”este legată de un sentiment de îngrijorare și anxietate”.

”Înțeleg perfect că pentru tine, precum și pentru atâtea alte femei din Rusia ai căror fii se află în zona de război, atitudinea față de această sărbătoare… este legată de un sentiment de îngrijorare și anxietate. (…) Vreau să știți că eu personal și întreaga conducere a țării împărtășesc această durere. Înțelegem că nimic nu poate înlocui pierderea unui fiu, a unui copil”, le-a spus Putin femeilor în deschidere, a anunțat Kremlinul, însă nu au fost oferite și alte informații.

”Nu se așteptau să primească acele apeluri de la mine (n.red. – unii dintre soldații care luptă în Ucraina) și acele apeluri, apropo, au fost făcute prin intermediul mamelor lor. Acest lucru îmi dă tot dreptul să spun că soldații sunt eroi. Acesta este adevărul”

Vladimir Putin

Regizoarea Olesya Shigina, printre ”mamele de buzunar” invitate de Putin

Cei care critică acțiunile lui Vladimir Putin și s-au declarat, încă de la început, împotriva conflictului din Ucraina, susțin că această întâlnire a semănat mai mult cu o ”piesă de teatru” pusă în scenă de anturajul lui Vladimir Putin.

La întâlnirea care a punctat sărbătorirea Zilei Mamei în Rusia ar fi fost invitate doar femei conservatoare și care au conexiuni cu Kremlinul, într-o formă sau alta.

Sintagma ”mame de buzunar” a fost pusă de activista Olga Tsukanova, membră a Consiliului Mamelor și Soțiilor – organizație independentă care face lobby pentru drepturile recruților -, potrivit The Moscow Times. ”O selecție atentă, au fost invitate doar femei care au conexiuni cu guvernul”, spun criticii lui Vladimir Putin.

Conform sursei citate mai sus, printre femeile invitate la reședința din afara Moscovei a liderului de la Kremlin s-au numărat o deputată din Moscova, membră a partidului de guvernământ Rusia Unită, o reprezentantă locală din republica siberiană Tuva, dar și regizoarea Olesya Shigina, ale cărei filme au ”reputația” de a fi atât pro-guvernamentale, cât și conservatoare din punct de vedere religios.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji