LIVE TEXT | Ziua 276 de război: Milioane de persoane din Ucraina nu au curent, apă sau caldură / Papa Francisc: Liderii Ucrainei trebuie să privească în perspectivă pentru a obţine pacea

LIVE TEXT | Ziua 276 de război: Milioane de persoane din Ucraina nu au curent, apă sau caldură / Papa Francisc: Liderii Ucrainei trebuie să privească în perspectivă pentru a obţine pacea
Pană de curent / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 26/11/2022, 12:10
Actualizat: 26/11/2022, 15:43

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski spune că șase milioane de gospodării ucrainene sunt încă fără energie electrică, după ce în această săptămână au fost lansate atacuri masive cu rachete asupra țării. „În această seară, penele de curent continuă în majoritatea regiunilor și la Kiev”, a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs. Numărul gospodăriilor afectate s-a redus la jumătate față de miercuri, a adăugat el. Dar milioane de persoane au rămas fără curent, apă sau căldură, în timp ce se instalează iarna.

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 14:00 – Ilya Traber, un vechi prieten al lui Vladimir Putin, a fost bătut la bordul unui avion care zbura pe ruta Moscova – Sankt Petersburg

Ilya Traber, un cunoscut om de afaceri rus, a fost bătut în timp ce se afla la bordul unui avion care zbura de la Moscova spre Sankt Petersburg.

Traber, în vârstă de 72 de ani, este cunoscut pentru legăturile sale cu mafia rusă, dar și pentru prietenia cu președintele Vladimir Putin.

(Citește mai multe informații despre subiect aici…)

Ilya Traber, un vechi prieten al lui Vladimir Putin, a fost bătut la bordul unui avion care zbura pe ruta Moscova - Sankt Petersburg
Sursa foto: Telegram

UPDATE ora 12:00 – Premierul Belgiei şi ministrul de Externe, vizită inopinată în Ucraina

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, şi ministrul de externe Hadja Lahbib au mers, sâmbătă, la ora 07.45, la Kiev, într-o o vizită neanunţată.

Este prima dată când premierul belgian merge în Ucraina, de la 24 februarie şi de la începutul invaziei ţării de către Rusia.

Mulţi conducători şi şefi de guvern l-au precedat, scrie News.ro.

UPDATE ora 11:o0 – Ziua Mamei în Rusia | Vladimir Putin, întâlnire cu ”mamele de buzunar”: ”O selecție atentă, au fost invitate doar femei care au conexiuni cu guvernul”

Ziua Mamei va fi sărbătorită în Rusia duminică, 27 noiembrie, iar ”Țarul” de la Kremlin a punctat acest moment printr-o întâlnire cu unele dintre mamele soldaților ruși care luptă în ”operațiunea militară specială” declanșată pe 24 februarie.

(Citește mai multe despre subiect aici….)

Vladimir Putin, alături de ”mamele de buzunar” | Foto – Profimedia Images

UPDATE ora 10:00 – Papa Francisc: Liderii Ucrainei trebuie să privească în perspectivă pentru a obţine pacea

Liderii Ucrainei vor trebui să privească în perspectivă pentru a obţine pacea, a declarat vineri Papa Francisc, sugerând că Kievul va fi nevoit să facă unele concesii pentru a pune capăt războiului cu Rusia, relatează Reuters, citată de Agerpres.

La începutul acestei luni, Suveranul Pontif a făcut apel la un armistiţiu pentru a evita riscul unei escaladări a războiului şi s-a rugat la Dumnezeu „să grăbească” sfârşitul conflictului.

Într-o scrisoare deschisă transmisă vineri pentru a marca nouă luni de la invazia rusă, Papa Francisc a salutat tăria ucrainenilor în faţa asaltului violent al Rusiei.

„Lumea a recunoscut un popor curajos şi puternic, un popor care suferă şi se roagă, plânge şi se luptă, rezistă şi speră. Un popor nobil şi martir”, a scris el.

Papa Francisc a mai spus că se roagă pentru liderii Ucrainei. „A lor este datoria să conducă ţara în aceste vremuri tragice şi să ia decizii în perspectivă pentru pace şi să dezvolte economia în contextul distrugerii atât de mari a unei infrastructuri vitale”, a transmis Suveranul Pontif.

UPDATE ora 08:00 – Peste șase milioane de gospodării din Ucraina nu au curent electric

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski spune că șase milioane de gospodării ucrainene sunt încă fără energie electrică, după ce în această săptămână au fost lansate atacuri masive cu rachete asupra țării, transmite BBC, citat de Mediafax.

„În această seară, penele de curent continuă în majoritatea regiunilor și la Kiev”, a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs.

Numărul gospodăriilor afectate s-a redus la jumătate față de miercuri, a adăugat el. Dar milioane de persoane au rămas fără curent, apă sau căldură, în timp ce se instalează iarna.

Potrivit președintelui, Kievul și regiunile din jur sunt printre cele mai afectate de atacuri. El a spus că mulți locuitori din oraș au rămas fără energie electrică „timp de 20 sau chiar 30 de ore”. Alte zone afectate sunt regiunile Odesa, Lviv, precum și Vinnytsia și Dnipropetrovsk.

Zelenski a făcut apel la economisirea energiei.

Premierul Denis Shmyhal a declarat că, în ciuda atacurilor, aproape toată infrastructura critică a țării a fost reconectată, inclusiv lucruri precum utilitățile de apă, centralele de generare a căldurii, spitalele și serviciile de urgență. Dar oamenii obișnuiți continuă să se confrunte cu întreruperi programate de energie electrică în fiecare regiune a Ucrainei, a spus el.

Citește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina:

Război în Ucraina, ziua 275. Jens Stoltenberg: Nu va exista o pace „durabilă” dacă Rusia câştigă războiul din Ucraina/Noi bombardamente în apropierea orașelor Zaporojie și Nikopol

Ziua 274 de război: Cancelarul german Olaf Scholz consideră că Vladimir Putin pare incapabil să câştige războiul din Ucraina: „Bombardamentele teroriste împotriva populaţiei civile trebuie să înceteze şi asta imediat”

Ziua 273 de război: Schimb de cadavre ale militarilor uciși în război între ucraineni și ruși. Zeci de trupuri au fost transportate peste linia frontului

Ziua 272 de război: Raiduri la o mănăstire veche de 1.000 de ani din Kiev, unde se bănuiește că ar opera o rețea rusă de spionaj / Întreruperile de curent vor dura probabil până în martie 2023, spun oficialii ucraineni

Război în Ucraina, ziua 271: O echipă de experţi AIEA evaluează luni pagubele de la centrala nucleară Zaporojie / Rafael Grossi: „Rușii se joacă cu focul. Trebuie să se oprească imediat”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...