„E o capcană, mulți ajung direct la ATI. Plămânul se strânge ca o smochină”. Greșeala pe care o fac pacienții cu COVID-19 când se tratează acasă

Publicat: 17 10. 2021, 09:10
Actualizat: 17 10. 2021, 09:19
Foto: Alexandra Pandrea/Gândul

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, a explicat într-un interviu pentru News.ro că mulți dintre pacienții cu COVID-19 care, odată ce observă acasă că au saturaţia scăzută, folosesc concentratoare de oxigen care se găsesc în comerţ sau spray-uri cu oxigen destinate alpiniştilor.

Specialistul atrage atenţia că această decizie pe care o iau pacienţii este una periculoasă pentru sănătate şi că evaluarea  trebuie făcută în spital de către medic.

„Am avut astfel de pacienţi şi aici aş trage un semnal de alarmă. Este o capcană şi este o capcană prin care, din păcate, trec destul de mulţi.Trebuie să lămurim în felul următor: în momentul în care cineva are nevoie de oxigen, îşi măsoară saturaţia, vede că-I mai mică, trebuie să ştie clar că înseamnă că are o formă severă de infecţie cuSARS CoV 2, în niciun caz nu e de stat acasă şi în acea situaţie boala trebuie tratată la spital”, explică medicul Adrian Marinescu pentru News.ro.

Trebuie să lămurim în felul următor: în momentul în care cineva are nevoie de oxigen, îşi măsoară saturaţia, vede că-I mai mică, trebuie să ştie clar că înseamnă că are o formă severă de infecţie cuSARS CoV 2, în niciun caz nu e de stat acasă şi în acea situaţie boala trebuie tratată la spital, mai spune medicul Marinescu.

„Stau cu concentrator zile întregi şi ajung prea târziu la spital, direct pe patul de ATI”

Mai mult, medicul spune că mulți dintre pacienții care stau cu acel concentrator zile întregi acasă, ajung direct pe patul de terapie intensivă.

Lucrurile acestea nu trebuie să se întâmple, ne facem o evaluare, întâi prin medicul de familie, poate prin telefon, dacă ne orientează că suntem o persoană vulnerabilă, că sunt anumite simptome care într-adevăr pun probleme, trebuie să ne facem evaluarea la spital, în niciun caz nu ne tratăm singuri, am mai discutat cu automedicaţia, iar în cazurile acestea să folosim concentratorul de oxigen eu cred că este exclus. Spray-ul este util pentru alpinişti, în anumite situaţii, pentru intervale scurte de timp, dar pacientul are nevoie de mult mai mult”, mai spune medicul Adrian Marinescu.

Și medicul Letiția Coriu, şefa secţiei de ATI de la Spitalul Colţea, a explicat că recent un bărbat de 57 de ani cu COVID-19 a venit la garda unităţii sanitare cu un aparţinător, cu maşina personală. Acesta îi administra pufuri de oxigen dintr-un spray special destinat alpiniştilor.Imediat ce a ajuns la spital, pacientul a fost însă internat în secţia de ATI şi asistat respirator, pentru că avea saturaţie foarte scăzută.

„Plămânul atacat de COVID se poate strânge ca o smochină”

„Oamenii au o rezervă în a veni la spital şi încearcă să folosească în primul rând concentratoare de oxigen la domiciliu care dau în jur de 5, 10 litri de oxigen. Dânşii din cauza aceasta îşi întârzie cumva sosirea la spital şi plămânul atacat de COVID se poate strânge ca o smochină, aşa, să piardă aerul din el şi să se lipească alveolele şi să fie mai greu de desfăcut dacă întârzie să ajungă”, a mai explicat medicul Letiția Coriu.


Citește și:

INTERVIU | Singurul specialist în medicină de dezastru, despre criza din valul 4: „Trebuie luate măsuri drastice, de un om care nu este compromis. Medicina de dezastru este de dictatură, nu de democrație”

Medic ATI la Institutul „Matei Balș” din Capitală: Din 17 august, reanimarea e plină de bolnavi cu COVID-19 în stare critică. Ne pregătim de triplarea capacității

Medicină de dezastru la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași: Bolnavii nu au voie să iasă din ambulanțe, își fac nevoile în saci de plastic

Scene dramatice la UPU. Dr. Carmen Cimpoeșu: „O fărâmă din imaginea COVID”