Medicină de dezastru la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași: Bolnavii nu au voie să iasă din ambulanțe, își fac nevoile în saci de plastic

Medicină de dezastru la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași: Bolnavii nu au voie să iasă din ambulanțe, își fac nevoile în saci de plastic
Foto caracter ilustrativ
Publicat: 12/10/2021, 14:06

Luni s-a înregistrat un număr record de bolnavi pentru toată perioada pandemiei de COVID-19 la UPU a Spitalului „Sfântul Spiridon”.

11 pacienți pe ventilator și 33 pe oxigen făceau ca activitatea de la UPU să fie complet blocată, scrie ziaruldeiasi.ro.

La Triaj, alte persoane la limita disperării, cu probleme de respirație, așteptând gura de oxigen salvatoare și rezultatul la testare.

Profesorul doctor Diana Cimpoeșu, coordonator UPU/SMURD Iași spune că la „Sf. Spiridon” se face acum „medicină de dezastru” și nu trebuie să fie vreun cutremur, vreun cataclism ca să facem medicină de dezastru.

„Ceea ce este acum, aceasta este”, rezumă specialistul.

Imaginile din curțile marilor spitale seamănă cu scenele dintr-un film de război, atât în Iași, cât și în întreaga țară.

Ambulanțele stau la coadă cu bolnavii, așteptând locurile care i-ar putea salva.

Potrivit medicilor, pacienții nu au voie să iasă din ambulanțe și nici să meargă la toaletă. Astfel, bolnavii își fac nevoile în saci de plastic, care sunt aruncați, periodic, de cineva.

Luni au fost efectuate 52 de externări, dar sirenele ambulanțelor nu au încetat să sune alarma în curțile spitalelor: 300 de noi cazuri de infectări și 12 decese au fost înregistrate la Iași.

16.743 de noi infectări cu COVID și un nou record negativ al deceselor în 24 de ore

Un număr de 16.743  noi cazuri COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore, bilanțul total al infectărilor ajungând în România, marți, la 1.382.531 de cazuri.

În ultima zi au fost înregistrate 442 de decese, în timp ce 1.667 de pacienți sunt internați la ATI.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.586  de teste RT-PCR și 52.959 teste rapide antigenice.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult