GÂNDUL LIVE. Reprezentant al dezvoltatorilor imobiliari: „Este prematur la acest moment să se producă o scădere de prețuri la locuințe”

Publicat: 07/05/2020, 14:49
Actualizat: 07/05/2020, 17:12

Piața imobiliară este înghețată în acest moment, a explicat Bogdan Cosmin Ivan, secretar general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România, pentru că atât vânzătorii, cât cumpărătorii așteaptă să vadă ce se întâmplă în continuare, în contextul pandemiei de Covid-19. Imobiliarul estimează că oamenii vor dori să își cumpere pe viitor case, unde să aibă și curte, după restricțiile din starea de urgență.

Bogdan Cosmin Ivan, secretar general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România, a confirmat că prețurile locuințelor noi nu au scăzut în ultima perioadă, și, mai mult, potrivit unui raport din luna aprilie a Imobiliare.ro, a fost înregistrată chiar o creștere, fapt descris drept un paradox în piața imobiliară.

„Creșterile sunt nesemnificative. E adevărat că în a doua parte a lunii martie a existat o scădere a prețurilor în toate marile orașe ale României, însă la sfârșitul lunii aprilie s-a înregistrat o ușoară creștere, deci suntem într-un oarecare echilibru. Eu aș pune acest lucru pe baza unui fenomen care se manifestă de fapt la acest moment în piață, este un fenomen de înghețare, de „freeze”, prin care practic au fost înghețate tranzacțiile. Sunt destul de puține oferte în piață în acest moment, vorbim de o scădere a ofertelor undeva la 70%, ceea ce este semnificativ din punctul nostru de vedere. Practic, cumpărătorii și vânzătorii așteaptă să vadă ce se va întâmpla în piața imobiliară pentru că este prematur la acest moment să se producă o scădere de prețuri, din punctul nostru de vedere”, a declarat Bogdan Cosmin Ivan, la Gândul Live.

Secretarul general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România spune că ce se întâmplă acum în această piață este cu totul diferit de distorsiunile din anii 2007 – 2008. „Dacă atunci puteam să vorbim de un fenomen speculativ – să nu uităm că nici la momentul acesta nu am ajuns la prețurile care erau în perioada de dinainte de criza din 2008 – atunci era un fenomen speculativ, aș putea spune că era un fenomen de bani ieftini în toată piața, erau foarte multe fonduri de investiții, inclusiv străine, care activau în România. La momentul acesta, partea bună, dacă pot să spun așa, este că majoritatea investitorilor, cel puțin în domeniul rezidențial, sunt investitori locali, care cu siguranță că, chiar dacă lucrurile se vor înrăutăți, vor găsi modalități prin care să nu introducă priectele în faliment, de exemplu, sau alte probleme și vor continua să finalizeze ce au de făcut”, a detaliat Bogdan Cosmin Ivan.

În plus, explică imobiliarul, există un ciclu de aproximativ doi ani pentru derularea unui proiect imobiliar, astel că ce se vinde acum sunt apartamente antecontractate în urmă cu doi ani, ce nu se vinde sunt apartamentele care vor fi gata peste doi ani. „Mai există un buffer (amortizor – n.r.) de timp, pentru dezvoltatori și cumpărători, de a vedea ce se întâmplă în continuare. E adevărat că fenomenele economice vor afecta toate domeniile de activitate, însă scăderile în ceea ce privește domeniul imobiliar cred că vor fi mai pregnante cu privire la apartamentele vechi sau acolo unde există stocuri și o cerință de a vinde, cu siguranță că se vor vedea scăderi de prețuri. Dar e prea devreme să spunem de acum”, a explicat Bogdan Cosmin Ivan.

Imobiliarul a detaliat că, la începutul anului, exista o cerere-record de locuințe și în continuare oamenii vor să cumpere, iar el estimează că tendința va fi ca oamenii să caute să cumpere mai ales case, cu curte, după ce au fost privați de ieșirile la aer în perioada rescricțiilor de circulație. „Eu cred că o să existe cerere în continuare pentru că această pandemie a creat și fenomene care i-ar face pe ameni să-și dorească în continuare să-și ia o locuință”, a spus secretarul general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România. În plus, există în prezent un fenomen de urbanizare în România, prin care tinerii, și nu numai ei, migrează spre principalele orașe, a conchis Bogdan Cosmin Ivan.

Care sunt prețurile pieței

Pe fondul măsurilor luate de autorități, la nivel național s-a simțit, în luna aprilie, o tendință de scădere a prețurilor apartamentelor. Astfel, după un avans de 1,8% în martie, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, în ultimele 30 de zile, un recul de 1,7% în întreaga țară, de la 1.391 de euro pe metru pătrat util, la 1.367 de euro pe metru pătrat, arată studiul citat miercuri de Mediafax.

Această tendință generală de scădere nu a fost valabilă, însă, și în marile orașe, unde, în cele mai multe cazuri, valoarea medie a unui apartament s-a majorat față de martie (în ciuda unor scăderi consemnate pe câte un segment de piață, adesea cel vechi).

„În rândul marilor orașe, Constanța reprezintă excepția de la regulă: aici, prețurile solicitate de către vânzători s-au diminuat pe ambele segmente de piață analizate, astfel că și evoluția generală la nivel de oraș a fost una descendentă. În celelalte orașe, se observă un trend de scădere doar pe segmentul vechi, segment unde oferta suferă. În aprilie, au fost scoase la vânzare cu 46% mai puține apartamente vechi. De remarcat este că pragul de jos al cererii a fost atins în a doua săptămână din aprilie, moment în care numărul cumprătărilor a reînceput să crească. Săptămâna trecută au fost cu 14% mai mulți cumpărători activi decât în săptămâna anterioară”, subliniază Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

În București, după un minus de 3,4% în martie, apartamentele disponibile spre vânzare în Capitală au înregistrat, în aprilie, un avans de 2%, de la o medie de 1.395 de euro pe metru pătrat util, la 1.423 de euro pe metru pătrat. Spre deosebire de luna anterioară, așteptările vânzătorilor s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,9%, de la 1.369 la 1.382 de euro pe metru pătrat; după scăderea de 5,8% din martie, unitățile locative nou-construite au consemnat, pe de altă parte, un avans de 2,5%, de la 1.416 la 1.451 de euro pe metru pătrat util.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului