Lupta pentru București la parlamentare. Fără mitinguri din cauza pandemiei COVID-19, politicienii și-au mutat campania în online și în afișele electorale (EXCLUSIV/FOTO)

Publicat: 05 11. 2020, 18:30
Actualizat: 06 11. 2020, 02:49

Partidele politice au furat startul campaniei electorale și afișele cu mesaje electorale s-au împânzit încă din luna octombrie în Capitală. Anul acesta, cei ce aspiră la fotoliul de senator și deputat au fost nevoiți să renunțe la mitinguri, întâlniri cu electoratul din cauza pandemiei de coronavirus, iar politicienii mizează campania pe online și și-au pus speranța în panourile electorale.

Lupta dintre marile și micile partide

Afișajul stradal este în continuare un punct forte al partidelor politice care vor să intre în viitorul legislativ. În timp ce partidele mai mici precum Mișcarea Populară și PRO România aleg să afișeze pe panourile din București personaje cu notorietate în politica națională, precum Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, partidele mari precum PNL și PSD au optat pentru sloganuri în culorile partidului ”Dezvoltăm România”  (PNL) și ”Siguranța-Un trai mai bun” (PSD) în care sănătatea, în contextul pandemiei, a devenit un subiect de campanie râvnit de ”mai-marii” țării.

În schimb, strategia partidelor mici este de a folosi ”locomotive” politice, cum este cazul Pro România care folosește imaginea a doi foști premieri, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.

Foto: Alexandra Pandrea/Gândul

PSD își menține aceeași linie directoare a imaginii încercând să se autentifice ca un partid  experimentat cu soluții de guvernare, în timp ce PNL mizează pe sloganul Dezvoltăm România, concentrându-și campania pe ideea dezvoltării economice a țării.

În schimb, USR PLUS a adoptat vechea temă de campanie fără penali în funcțiile publice, mizând pe lupta anticorupție: ”O România fără hoție”.

Foto: Alexandra Pandrea/Gândul

Lupta pentru parlamentare

Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care data alegerilor parlamentare a fost stabilită pe 6 decembrie, a anunțat la finalul ședinței executivului purtătorul de cuvânt Ionel Dancă. De altfel, premierul Ludovic Orban a explicat că data alegerilor parlamentare „nu poate fi decât 6 decembrie” și că Executivul este obligat atât de Constituţie, cât şi de legea alegerilor parlamentare.

Potrivit documentului, campania electorală începe pe 6 noiembrie şi se încheie pe 5 decembrie, la ora 7,00, iar votarea are loc pe 6 decembrie, între orele 7,00 şi 21,00.

Principalele repere din calendarul electoral sunt:

* 9 septembrie – desemnarea judecătorilor în BEC

* în termen de 5 zile de la înfiinţarea Biroului Electoral Central, cel mai târziu la data de 15 septembrie – depunerea la BEC a protocolului de constituire a alianţelor electorale

* 7 octombrie – termen limită pentru depunerea listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor, în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării

* 22 octombrie – termen limită pentru depunerea listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente în circumscripţiile electorale din ţară

* 30 octombrie – imprimarea buletinelor de vot prin corespondenţă pentru circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate

* 2 noiembrie – constatarea rămânerii definitive a candidaturilor pentru circumscripţiile electorale din ţară

* 4 noiembrie – stabilirea ordinii candidaţilor pe buletinele de vot în circumscripţiile electorale din ţară

* 6 noiembrie – începerea campaniei electorale

*3 decembrie, ora 24,00 – depunerea sau livrarea plicurilor exterioare conţinând documentele de vot prin corespondenţă la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă

*5 decembrie, ora 7,00 – încheierea campaniei electorale

*6 decembrie, ora 7,00 – începerea votării
* 6 decembrie, ora 21,00 – încheierea votării.