Sunt centralele de apartament o alternativă la sistemul de țevi crăpate? Adrian Tudora, șef ELCEN: „S-ar muta problema la rețeaua de gaz. Gazul nu poți să-l duci printre blocuri cu presiune și cu debite foarte mari” | VIDEO EXCLUSIV

Publicat: 13 12. 2022, 12:00

This browser does not support the video element.

Adrian Tudora, director general al Electrocentrale București (ELCEN) a declarat, luni, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că centralele de apartament nu pot fi o alternativă la sistemul centralizat de termoficare.

„Dacă s-ar plăti taxe de mediu cum plătim noi, și gazul nu ar fi plafonat la preț de consumator casnic, s-ar putea să nu mai fie chiar atât de bine. ELCEN-ul a plătit anul trecut certificate CO2 în valoare de 118 milioane de euro. 118 milioane de euro înseamnă o centrală nouă, la cheie, de ultimă generație. Centralele de apartament nu plătesc taxele acestea. Sigur, neplătind taxe pe mediu, totuși poluând, având și un preț preferențial la gaz, sigur, la momentul acesta, este mult mai rentabil să mergi cu o centrală, dar nu este responsabil”, a declarat Adrian Tudora în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.

Întreaga emisiune poate fi vizionată AICI:

Adrian Tudora a mai declarat că rețeaua de gaze nu poate suporta un consum foarte mare.

„Infrastructura Bucureștiului nu permite un consum atât de mare, dacă toată lumea s-ar încălzi electric”

„Ca să nu mai spun că 550 de mii de centrale de apartament, plus ce mai sunt instituții publice, mutăm problema din rețeaua de termoficare la rețeaua de gaz, care are restricțiile ei. Gazul nu poți să-l duci printre blocuri cu presiune și cu debite foarte mari.

Pe electric iar este o problemă. Infrastructura Bucureștiului nu permite un consum atât de mare, dacă toată lumea s-ar încălzi electric”, a mai declarat Adrian Tudora în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

„Din păcate, dacă trecem pe centrale de apartament, poluarea ar crește  foarte mult. Nimeni nu le monitorizează”

Adrian Tudora, director general al Electrocentrale București (ELCEN) a mai declarat, luni, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că centralele de apartament ar polua foare mult în comparație cu centralele mari din Capitală (CET-uri).

„Din păcate, dacă trecem pe centrale de apartament, poluarea ar crește exponențial. În primul rând, fiecare centrală are coșul la nivelul bucătăriei. Consumul de gaz ar crește foarte mult. S-ar consuma mai mult decât consumă CET-urile la un loc. Poluarea ar fi foarte mare. Eu nu am văzut în nicio carte, în niciun manual nu am văzut specificații vizavi de emisiile de Nox, nimeni nu le monitorizează. Aici mai avem probleme cu verificările. Își face toată lumea verificările la timp? Durata de viață a unei centrale este de 10 ani. Le schimbă cineva după 10 ani dacă centrala funcționează? Cred că nu, pentru că sunt niște costuri pe care mulți dintre noi nu și le permit. Centralele mari, genul celor care aparțin de ELCEN, au coșuri foarte înalte, sunt gândite, sunt proiectate să fie așa, în urma unor studii, de dispersie, de impact. Se folosește foarte mult harta curenților de aer din acea zonă, tocmai pentru ca emsiile să se disperseze pe o suprafață cât mai mare”, a mai declarat Adrian Tudora în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.