VIDEO EXCLUSIV | Cum explică Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, întârzierile de la Pasajul Doamna Ghica: „A fost prost gândit și prost proiectat”

Publicat: 01/08/2022, 21:00
Actualizat: 01/08/2022, 21:08

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 al Capitalei, a explicat în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de ce există întârzierile mari de la Pasajul Doamna Ghica, unde, lucrarea ar fi trebuit terminată încă din primărvara anului trecut.  

„Bucureștiul este principalul beneficiar al acestui proiect, pentru că preia traficul și din alte sectoare, nu doar din sectorul 2. Durează atât pentru că, unul la mână, el a fost prost gândit, prost proiectat, prost planificat și nu au existat achizițiile puse la punct de la bun început. Peste asta, a apărut această criză a materialelor de construcții, astfel încât, anul trecut au fost anulate trei licitații la rând, din cauză că nu s-a prezentat nimeni, valoare de achiziție a tablierului fiind mai mică decât evoluția pieței. Din acest punct de vedere, au existat și factori imputabili autorității publice, Primăriei București, pentru planificarea anterioară deficitară, dar au existat și cauze obiective, respectiv creșterea prețului la materiale”, a declarat Radu Mihaiu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

Emisiunea poate fi urmarită integral AICI.

Primarul Sectorului 2 a mai precizat care este data la care va ajunge primul element de tablier în România.

„Ce știu eu în acest moment este că primul element de tablier ajunge pe 22 august în România, iar montarea lui va începe pe 5 septembrie. Este primul element, ele vor ajunge în timp și așa știu și eu că până la finalul lunii decembrie vor fi montate toate elementele de tablier”, a mai declarat Radu Mihaiu.

Pasajul de la Domna Ghica ar putea intra lejer într-un top al recordurilor negative, fiind cel mai cunoscut pod neterminat din România.

Celebrul Pasaj din sectorul 2 al Capitalei este, totodată, și cel mai bun exemplu al incompetenței administrative din București, lucrare care ar fi trebuit finalizată în luna mai 2021, adică acum un an și două luni.

Valoarea inițială  a acestui contract a fost de circa 110 milioane de lei

Proiectul este executat de Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane, iar valoarea inițială  a acestui contract a fost de circa 110 milioane de lei, fără TVA.

Lucrările la acest pasaj, care este extrem de important pentru fluidizarea circulației din zona Doamna Ghica, au fost însă sistate la finalul anului 2020, după ce primăria condusă de Nicușor Dan nu a mai alocat fonduri pentru proiect.

La acel moment, când Nicușor Dan a tăiat banii pentru construcție, pasajul era finalizat în proporție de 40 %, și a rămas în acest stadiu o bună perioadă de timp.

Edilul Capitalei s-a plâns în mai multe rânduri de faptul că primăria pe care o conduce nu are bani pentru Pasajul de la Domana Ghica, în ciuda faptului că instituția se bucură de un buget anual de aproape 6 miliarde de ei.

Lucrările au fost reluate după ce în martie 2021, primăria de sector a alocat 30 de milioane de lei pentru proiectul de infrastructură.

În prezent, municipalitatea așteaptă livrarea tăblierului pentru acest pasaj, care se execută în Italia, iar Nicușor Dan este optimist că structura metalică va fi montată în luna septembrie.

Într-un răspuns la solicitarea Gândul, Primăria Capitalei precizează că termenul estimativ de finalizare a Pasajului este primăvara anului viitor, deși Nicușor Dan afirma recent că lucrarea ar putea fi terminată la sfârșitul acestui an.

Pasajul Doamna Ghica va traversa șoseaua Colentina pe patru benzi, având o lungime de aproape un kilometru. Podul, lat de aproape 17 metri, ar urma să fluidizeze traficul în zona Tei – Colentina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase